SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Kineska razvojna banka kreditira Banku Poštansku štedionicu
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 12.04.2019. - 18:07:13

DUBROVNIK – Banka Poštanska štedionica potpisala je danas na Samitu 16 plus 1 u Dubrovniku ugovor o kreditnoj liniji sa Kineskom razvojnom bankom, a predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić kaže da je reč o istorijski značajnom ugovoru.

Kekić je rekao da je ovo prvi oblik finansijske saradnje između jedne kineske i jedne srpske finansijske institucije.

Banka Poštanska štedionica je krajem 2017. godine postala članica međubankarskog udruženja između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u okviru 16 %2B 1 mehanizma saradnje.

To međubankarsko udruženje pruža mogućnost bankama članicama da koriste finansijska sredstva za podršku razlicitim sektorima privrede, a Banka Poštanska štedionica je iskoristila tu mogućnost i finalizovala pregovore ugovorom o ino kreditnoj liniji.

„Ugovoreni su kako cenovni, tako i ostali uslovi izuzetno povoljni i konkurentni, a sredstva iz predmetne kreditne linije će biti upotrebljena prevashodno za strateški važne razvojne projekte Republike Srbije", kaže Kekić.

Dodao je da je izuzetno važno što je Banka Poštanska štedionica, kao banka koja u narednom periodu ostaje, najverovatnije, jedina državna banka, uspela da osim tradicionalnih izvora finansiranja uspostavi i druge alternativne izvore kreditnog potencijala koji će prevashodno biti upotrebljeni za finansiranje strateški važnih razvojnih i infrastrukturnih projekata.

„Ovo je samo prvi korak u uspostavljanju finansijske saradnje sa Kineskom razvojnom bankom, a u bliskom periodu u budućnosti možemo očekivati još značajnije izvore finansiranja sa ove strane", rekao je Kekić.

Zahvalio je timovima Banke Poštanska štedionica, Kineske razvojne banke i advokatskih kancelarija, kao i finansijskim institucijama Srbije – Narodnoj banci Srbije i Ministarstvu finansija, koji su ucestvovali u realizaciji ovog projekta i dali svoj doprinos u jasnom sprovođenju politike predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.