SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Kineska ekonomija drugom kvartalu porasla 6,9%
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.07.2017. - 08:00:04
PEKING - Kinesko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju ove godine 6,9 posto na godišnjoj razini, isto kao i u prethodnom kvartalu, što se zahvaljuje snažnom rastu industrijske proizvodnje i investicija.

Podaci kineskog statističkog ureda, objavljeni u ponedjeljak, pokazuju da je tamošnji bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao nešto više od očekivanja analitičara od 6,8 posto i više od ciljanih razina vlade koja procjenjuje da će u ovoj godini gospodarstvo porasti 6,5 posto.

Na kvartalnoj razini rast gospodarstva ubrzan je na 1,7 posto, s 1,3 posto u prvom tromjesečju.

To ukazuje na stabilizaciju drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta. U prošloj je godini kineski BDP porastao 6,7 posto, najsporije u posljednjih 25 godina.

Kineski je rast u ovoj godini nadmašio očekivanja jer se izvoz oporavlja, a snažno raste i građevinska aktivnost.

No, analitičari očekuju usporavanje rasta u drugom dijelu godine zbog mjera vlasti usmjerenih na zauzdavanje snažnog rasta cijena nekretnina, kao i rasta dugova.

"Gospodarstvo i dalje pokazuje stabilan progres, no međunarodna nestabilnost i nesigurnost su još uvijek relativno velike, dok se zadržavaju domaće dugoročne strukturne neravnoteže", priopćio je kineski statistički ured.

Rastu u drugom tromjesečju pridonio je skok investicija u fiksni kapital. Ukupno su u prvom polugodištu investicije porasle za 8,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Jutros je objavljeno i da je industrijska proizvodnja u lipnju skočila 7,6 posto na godišnjoj razini, najviše u posljednje tri mjeseca, a promet u trgovini na malo 11 posto. Oba su podatka bolja od očekivanja analitičara.

No, u drugom dijelu godine očekuje se usporavanje rasta gospodarstva zbog mjera vlasti u vezi smanjenja prevelikih kapaciteta u sektorima proizvodnje ugljena i čelika, kao i zauzdavanja rasta nagomilanih dugova, posebice lokalnih jedinica.

Zbog toga u anketi Reutersa analitičari u cijeloj ovoj godini očekuju usporavanje rasta gospodarstva na 6,6 posto, ispod lanjskih 6,7 posto.