SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPORAZUMI
 
Kina investira milijarde dolara u infrastrukturu Kambodže
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 11.01.2018. - 15:42:17
PEKING - Kambodža i Kina su potpisale danas oko 20 sporazuma vrijednih nekoliko milijardi dolara za razvoj slabe infrastrukture, poljoprivrede i zdravstvene zaštite u toj jugoistočnoj azijskoj državi.

Sporazume i memorandume o razumevanju potpisali su kambodžanski premijer Hun Sen i njegovog kineski kolega Li Keqiang, koji je predvodio visoku kinesku državnu delegaciju u jednodnevnom službenom posjetu Kambodži, bliskom savezniku Kine.

Među glavnim sporazumima je izgradnja nove autoceste u dužini od 200 kilometara, koji će povezati glavni grad Kambodže s turističkim centrom Sihanukvil i novim međunarodnim aerodromom u Pnom Phenu.

Kambodžanski ministar za državne poslove i promet Sun Chantol izjavio je da će Kina uložiti oko dvije milijarde dolara u izgradnju autoceste, da će projekt početi ove godine i da će za njegov završetak biti potrebno najmanje 44 mjeseca.

Kina je glavni saveznik i ekonomski partner Kambodže. Peking je tijekom proteklog desetljeća u tu zemlju ulio milijune dolara pomoći i investicija, odobrio Kambodži bescarinski status za stotine proizvoda u robnoj razmjeni i otpisao svoj dug.

Zauzvrat, Kambodža podržava Kinu na međunarodnoj sceni, između ostalog i u sporu koji Peking trenutno ima sa zemljama jugoistočne Azije oko Južnokineskog mora.