SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Jen oslabio nakon odluke BoJ-a o nastavku rekordno niskih kamata
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.07.2018. - 16:24:27

LONDON - Japanski jen u utorak je oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima nakon što je japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ) potvrdila predanost rekordno niskim kamatnim stopama i izdašnim mjerama poticaja.

Jenu je u takvom okruženju cijena skliznula za 0,2 posto prema dolaru, kojim se tako jutros trgovalo po 111,25 jena.

Odluka sa sjednice BOJ-a da ustraju na rekordno niskim kamatnim stopama otklonila je neizvjesnost kod tržišnih sudionika koji su bili na oprezu očekujući da bi BOJ mogao signalizirati završetak višegodišnje provedbe izdašnih programa poticaja. Poruke iz BOJ-a potaknule su investitore na ulaganja u valute s relativno višim prinosima, poput australskog dolara.
Iz BOJ-a su poručili da će ciljanu kratkoročnu kamatnu stopu zadržati na minus 0,1 posto, a prinose na 10-godišnje državne obveznice usmjeravati prema približno nula posto. Za dugoročne su kamatne stope kazali, pak, da će dopustiti njihovu fluktuaciju ovisno o gospodarskim i kretanjima cijena, kao i da će biti fleksibilniji pri kupnjama obveznica.
Nakon tih su poteza skliznuli prinosi na njemačke i francuske državne obveznice, dok je cijena eura prema dolaru porasla za 0,2 posto, na 1,17230 dolara.
Za daljnje smjernice ulagači će pratiti prve procjene Eurostata o inflaciji u eurozoni u srpnju i o BDP-u u eurozoni i EU u drugom kvartalu.
Nakon BOJ-a, u fokusu će ovih dana biti sjednice američke središnje banke Fed i britanske središnje banke Bank of England (BoE). Tržišta očekuju da će Fed potvrditi nastavak daljnjeg postupnog povećanja kamatnih stopa po završetku dvodnevne sjednice u srijedu, dok se u četvrtak očekuje da će BoE podići kamatne stope, što bi bilo njihovo tek drugo podizanje nakon financijske krize 2008. godine.