SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KINESKI TURISTI
 
Jedan podatak koji govori kakav potencijal leži u kineskim turistima
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 19.02.2019. - 20:17:00
Zadnja izmjena: 19.02.2019. - 20:18:36
ZAGREB - Svjedoci smo kako posljednjih godina strelovito raste broj kineskih turista u Hrvatskoj.

Protekle godine Hrvatsku je posjetilo oko 234 tisuće kineskih turista. Pribrojimo li i turiste iz Macaua, Tajvana i Hong Konga, dolazimo do brojke od preko 400.000 turističkih noćenja.

Općenito, kineski turisti imaju najveći rast u Hrvatskoj unutar populacije azijskih turista, a očekuje se da će postati dominantna turistička sila iz Azije u Hrvatskoj već ove godine, govore podaci koje je prikupila Kineska jugoistočno europska poslovna asocijacija (CSEBA). 

Ipak, azijski, pa i kineski turtisti u Hrvatskoj zadržavaju se vrlo kratko, prosječno samo jedan i pol manje. Znatno manje od tipičnog europskog turista koji se u Hrvatskoj zadržava sedam do deset dana. Za razliku od prosječnog Europljanina kojeg zanimaju sunce, more i kupanje, kineskog turista zanimaju spomenici kulture, gastro ponuda...

Najveći problemi u vezi kineskih turista i dalje su vizni režim i nedostatak direktne avio linije na relaciji Hrvatska-NR Kina. O ovim će se temama uskoro razgovarati i na summitu Kina plus 16 koji je početkom travnja na rasporedu u Dubrovniku. 

Ipak, jedan podatak pokazuje koliki zapravo potencijal za Hrvatsku predstavljaju kineskih turisti. Prema analizi CSEBA-e među 72 države koje najčešće posjećuju kineski turisti, Hrvatska je na 37. mjestu. No, ona je na prvom mjestu kad se radi o državama koje nemaju direktnu avio vezu prema bilo kojem od kineskih gradova.

Od 72 zemlje, samo njih šest nema direktne avio linije za NR Kinu, među njima i Hrvatska. To je nešto što valja hitno promijeniti. Neslužbeno se može doznati da su razgovori na tu temu vrlo intenzivni i da bismo već iduće godine mogli napokon vidjeti direktnu vezu na relaciji Hrvatska-NR Kina.