SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KREDIT
 
Jamstva za roll-up kredit na dnevnom redu Skupštine Sarajevskog kiseljaka
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 10.04.2019. - 19:09:37
SARAJEVO - Jamstva za Agrokorov roll-up kredit od 8. juna 2017. godine naći će se na dnevnom redu vanredne skupštine društva "Sarajevski kiseljak" d.d. Kiseljak koja je zakazana za 25. april 2019. godine.

Kako se navodi u obavijesti u dnevnoj štampi na dnevnom redu je "donošenje odluka kojim se izražava suglasnost da Društvo u svojstvu jamca sudjeluje i pristupi ugovoru o starijem osiguranom kreditu od 8. lipnja 2017. sa svim daljnjim izmjenama i dopunama, koji je sklopljen između, između ostalih, društava navedenih u Dijelu 1 Priloga 1 Ugovora o kreditu, društava navedenih u Dijelu 2 Priloga 1 Ugovora o kreditu, Madison Pacific Trust Limited i Zajmodavaca (kako su definirani u ugovoru), kao i davanje suglasnosti direktoru društva da u ime i za račun Društva preuzme jamstva i zaključi svaki ugovor kojeg je Društvo ugovorna strana, a koji se odnose na navedene pravne poslove".

Vanredna uprava Agrokora na čelu sa Antom Ramljakom je 8. juna 2017. godine potpisala govor o roll-up kreditu od 1,06 milijardi eura sa zajmodavcima i agentom kredita, kompanijom Madison Pacific Ltd. iz Hong Konga. Kredit je odobren na 15 mjeseci, uz 4 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini, plativo jednom godišnje.

Kredit su osigurali imatelji obveznica predvođeni fondom Knighthead Capital Management, a jamstvo je bila materijalna i nematerijalna imovina koja nije do tada bila založena.
Kasnije su kompanije iz sastava koncerna Agrokor izvijestile o sklapanju ugovora o zasnivanju založnog prava na svojim nekretninama, uključujući vlasnika Sarajevskog kiseljaka, kompaniju Jamnica, Ledo, Zvijezda, Belje, Vupik i PIK Vinkovci.

Ugovor o zasnivanju založnog prava na nekretninama potpisan je između Agrokora, njegovih povezanih društava te Madison Pacific Trust Limiteda.

Iz Agrokora, odnosno po novom Fortenove grupe, nedavno su potvrdili da vode pregovore za refinansiranje roll-up kredita, koji predstavlja teško opterećenje i za novu kompaniju, ali detalje nisu iznosili.