SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUKOBI
 
Jakovinu napustilo već troje bliskih suradnika
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 02.09.2013. - 08:33:15
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede se raspada na sve strane, unutra nema nikakve vizije niti ideje o vođenju domaće poljoprovredne politike, ali zato ima mnoštvo spletki, podmetanja i tenzija, pričaju izvori iz Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg je ovih dana, službeno zbog osobnih razloga, otišla još jedna pomoćnica ministra Tihomira Jakovine, Vesna Gantner Kuterovac, koja je vodila Upravu za poljoprivredu i prehrambenu industriju.
To je, nakon Luke Čuljka koji je vodio ruralni razvoj i EU suradnju te Gorana Rubina, pomoćnika za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju, odlazak treće čelne osobe neke uprave u Ministarstvu u proteklih 20 mjeseci, piše Novi list.

Gantner Kuterovac, supruga Krešimira Kuterovca, izvršnog direktora Agrokora za sektor poljoprivrede, koji je u razdoblju između 2007. i 2009. godine istu dužnost koju je ona do sada obavljala kod Jakovine, obavljao u ministarstvu za mandata Petra Čobankovića, nije iz Jakovininog ministarstva otišla zbog tog, potencijalnog sukoba interesa, već zbog, kako je sama izjavila, nemogućnosti da u ministarstvu ostvari svoje potencijale i planove. Ostanak bi bio, izjavila je za Večernji list, »gubitak vremena«. Gantner Kuterovac vodila je pregovore s mljekarima, i radila na Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, donesenom u ožujku ove godine, kojem mnoge seljačke udruge zamjeraju da je pisan isključivo za velike »igrače«, prvenstveno Agrokor, koji će, kažu, do zakupa državnih oranica moći puno lakše negoli mala poljoprovredna gospodarstva.

Seljaci od Ministarstva traže i podatke o isplati poljoprivrednih poticaja, uvjereni kako je velikima isplaćeno sve, a malima gotovo ništa. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić kaže kako taj dojam može biti i rezultat pogrešne interpretacije. Komora je od Ministarstva zatražila izvještaj o isplati poticaja, a postoje informacije da je za mlijeko isplaćeno sve svima, za tov junadi 90 posto poticaja, za krave 86 posto, za eko-proizvodnju 77 posto, a za proizvodnju po hektaru 62 posto.

- Možda je ovdje samo riječ o pogrešnoj interpretaciji, da su dobili samo veliki, kaže Brlošić.

Kako otkrivaju izvori iz Ministarstva, Jakovina je već dugo u sukobu i s vlastitom zamjenicom i stranačkom kolegicom (SDP), Snježanom Španjol, koja navodno pretendira na njegovo mjesto, a komunikacija među njima svodi se samo na najnužnije. Energija se, kažu izvori, troši na takve razmirice, umjesto na konkretne projekte.

Još uvijek, primjerice, ne postoji poljoprovredna strategija, kojom bi se pobrojalo koliko čega Hrvatska proizvodi, a koliko joj nedostaje, i kako to namiriti. Jednako tako, iako smo članica EU-a, u EU do kraja iduće godine ne možemo izvoziti goveda i svinje, budući da na vrijeme nije završeno provođenje testiranja te stoke na određene bolesti, koje se ponavlja u ciklusima od po nekoliko mjeseci. Umjesto toga, u Ministarstvu se energija troši na ponovno provođenje unutrašnje reorganizacije, koja je zadnji put napravljena prije manje od godinu dana, pa se zaposlenike ponovno, na njihovo užasavanje, preraspodjeljuje, mijenjaju im se ugovori i tako dalje.