SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRITISCI
 
Jači euro zakočio dobit Inditexa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.03.2019. - 23:14:54
MADRID - Španjolski maloprodajni div Inditex, vlasnik Zare, izvijestio je u srijedu o blagom rastu godišnje dobiti i prihoda, izdvajajući među nepovoljnim utjecajima snažniji euro.

U financijskoj godini koja je završila u siječnju neto dobit španjolske kompanije porasla je dva posto, na 3,44 milijarde eura.

Neto prihodi uvećani su tri posto, na 26,15 milijardi eura, najvišu razinu od osnivanja tvrtke. Iskazani u lokalnoj valuti, porasli su sedam posto.

Prihodi od prodaje putem Interneta poskočili su 27 posto, na 3,2 milijarde eura. Njihov je udio u ukupnim prihodima dosegnuo 12 posto.

U grupi ističu da je zahvaljujući integraciji fizičkih i internetskih trgovina udio prihode od prodaje putem Interneta bio još i veći i iznosio je 14 posto.

Napominju da su uspjeli povećati prihode zahvaljujući dobrim rezultatima na svim tržištima na kojima posluju.

Uteg im je bio jači euro, zbog čega su u protekloj financijskoj godini odustali od promotivnih aktivnosti.

U izvješću dodaju i da su u prvih pet tjedana nove financijske godine, do 9. ožujka, povećali prihode od prodaje u fizičkim trgovinama za sedam posto iskazano u lokalnoj valuti.

Za cijelu financijsku godinu 2019. predviđaju rast prihoda kada se isključe nove trgovine za četiri do šest posto.

Uprava se sprema predložiti novu politiku isplate dividendi prema kojoj bi se omjer ukupno isplaćenih dividendi u neto dobiti povećao s 50 na 60 posto, uz dodatni bonus po dionici od jednog eura u 2019., 2020. i 2021. godini.

Najavljuju i podjelu dobiti sa zaposlenicima na temelju plana podjele izvanredne dobiti iz 2017/2018., prema kojem zaposlenici s najmanje dvije godine radnog staža imaju pravo na 10 posto iznosa uvećane dobiti.

Radnicima će tako isplatiti 32 milijuna eura. Kada se tome dodaju i varijabilne naknade, iznos će porasti na 619 milijuna eura.

Grupa namjerava ove godine uvesti novi plan prema kojem bi isplata zaposlenicima bila vezana za povećanje prihoda.