SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLIKOVITO
 
Ivančić: Tuđmanov spomenik u Splitu opscen je kao spomenik atomskoj bombi u Hirošimi
Autor/izvor: SEEbiz / Lupiga.com
Datum objave: 02.06.2013. - 16:20:00
Zadnja izmjena: 02.06.2013. - 22:28:32
ZAGREB - Jučer se navršilo točno dvadeset godina od izlaska prvog samostalnog broja Feral Tribunea.

Tim je povodom Lupiga napravio veliki intervju s Viktorom Ivančićem iz kojeg prenosimo dva najzanimljivija odgovora koja se tiču tadašnje prve mete Ferala - Franje Tuđmana.

Tuđmanov spomenik u Splitu zaslužio je vrlo duhovit odgovor.

- Ta splitska ljubav prema simboličnome nije toliko jaka koliko je perverzna. Što Split više kolješ, on ti je zahvalniji. Grad se voli klanjati svojim devastatorima. Sama ideja o toj skulpturi sadrži snažnu notu opscenosti, kao da u Hirošimi idu podignuti spomenik atomskoj bombi. Stvarnu važnost Tuđmanova kipa u ovome gradu, na žalost, mnogo bolje razumiju splitski golubovi nego znatan dio splitskog stanovništva.

Što je, po vašem mišljenju, najviše smetalo Tuđmanu u Feralu: humoristički ili onaj "ozbiljniji" dio novine i zašto Tuđman, po vašem mišljenju, nikad nije otišao do kraja i ugasio list? Da li samo zbog međunarodnih pritisaka ili i zbog toga što mu je "živi" Feral bio dobrodošao za stvaranje privida "demokratičnosti" njegova režima?

- Tuđman je, po mom mišljenju, bio previše tašt za tu vrstu racionalne kalkulacije. Nekakav „demokratski" ukras malo mu je značio u odnosu na činjenicu da netko skida pozlatu s njegova javnog lika i uneređuje mu bijelu vrhovničku uniformu. Međutim, on je zapravo ostao nedovršeni diktator, uspostavio je neku vrstu kastrirane strahovlade. Opterećivao ga je, najprije, demokratski legitimitet, zbog kojeg je morao tolerirati i takve tričarije kao što su parlamentarni izbori, a onda i liberalniji dio međunarodne zajednice, pred kojim je bio spreman vazalski klečati, samo da su ga gospodari htjeli. Tuđmanov način vladanja bio je u potpunome nesporazumu s formalno ustanovljenim poretkom, no on nije imao petlje da taj poredak doista dokine. Kao što nije imao petlje krajnjim fizičkim mjerama zbrisati Feral, nakon što je to pokušao učiniti svim drugim ilegalnim metodama. Kod njega su se sljubili mentalitet tiranina i nedostatak odgovarajuće infrastrukture, okolnosti u kojima ne možeš, koliko god se trudio, uspostaviti totalnu društvenu kontrolu. Taj sistemski nesporazum vremenom ga je sve više podrivao i prava je šteta što nije poživio još malo da iz počasne lože svjedoči svojem političkom porazu. A i da provede neko vrijeme u Haagu.