SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Investitori oduševljeni "kineskim Nasdaqom"
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 22.07.2019. - 10:33:38
ŠANGAJ - Na azijskim burzama danas prevladavaju negativna kretanja. Ipak, rastu dionice koje čine novi tehnološki indeks na Šangajskoj burzi; neki ga zovu "kineski Nasdaq" po analogiji s američkim tehnološkim indeksom. 

Regulatori su olabavili pravila trgovanja za ovaj popis, što je jedna od najvažnijih reformi kineskog financijskog tržišta do sada i potencijalno oružje u sve napetijim odnosima s američkom politikom, prenosi francuska tiskovna agencija AFP.

Na taj način Kina želi potaknuti financiranje visokotehnoloških tvrtki i uvjeriti ih da dionice plasiraju na domaće financijsko tržište umjesto da po kapital odlaze u inozemstvo. Svih 25 dionica koje su sastavni indeksa nazvanog Star, danas su zabilježile snažan rast vrijednosti.

Dionice Anji Technology, koja proizvodi baterije za solarnu energiju, mogu se pohvaliti najvećim rastom. One su katapultuirane nevjerojatnih 520 posto i zaključile su 415,44 posto iznad početne razine na 202 juana (26,1 eura).

Najznačajniji udjel u sastavu indeksa ima China Railway Signal & Communication, a njezine dionice danas su uzletjele 125,64 posto te su zaključile na 13,20 juana (1,7 eura). Promet svih dionica u ovoj kotaciji dosegnuo je 7,6 milijardi juana (nešto manje od milijardu eura).