SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DIJALOG
 
Inicijativa mladih za ljudska prava: Hrvatskoj i Srbiji potrebni dijalog
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.02.2018. - 10:35:46
ZAGREB - Uoči sastanka predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska i Inicijative mladih za ljudska prava Srbija priopćili su u subotu da su 'Hrvatskoj i Srbiji potrebni dijalog i suradnja'.

"Odgovorno vođeni dijalog najviših državnih dužnosnika o problemima koji proizlaze iz ratova devedesetih pretpostavka je pomirenju među našim društvima te stvaranju dobrosusjedskih odnosa. Iako predsjednici nisu kroz svoje dosadašnje političko djelovanje učinili dovoljno za izgradnju povjerenja između dvije države, pozdravljamo inicijativu predsjednice Grabar Kitarović da zajedno s predsjednikom Vučićem pokuša nastaviti dijalog o otvorenim pitanjima", navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska (YiRH).

Kažu kako je 'najveća prepreka za sveobuhvatan i slobodan dijalog kao preduvjet rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, besramno politiziranje prošlosti i političari koji nisu jasno osudili, a niti prestali provoditi isključive nacionalističke politike iz devedesetih godina'.

Iz toga razloga, navode iz Inicijative, "osuđujemo sve izjave i postupke upućene ovih dana iz Hrvatske i Srbije kojima se dodatno otežava rješavanje bilateralnih pitanja ovih država i dijalog nastoji učiniti nemogućim".

U priopćenju se poziva predsjednicu Hrvatske i predsjednika Srbije da o otvorenim pitanjima, među kojima su, navode iz Inicijative, "položaj nacionalnih manjina, procesuiranje ratnih zločinaca, pronalazak nestalih u ratovima devedesetih godina, reparacije za žrtve te rastuća međusobna nacionalna netrpeljivost, provedu ozbiljan, odgovoran i cjelovit dijalog koji će rezultirati konkretnim i provedivim politikama".