SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRODAJA
 
I JUBMES banka na prodaju
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 16.10.2018. - 15:56:28

BEOGRAD – U Ministarstvu finansija očekuju da će biti postignuta dobra cena za prodaju državnog udela u Komercijalnoj banci, a istovremeno se kroje i planovi o budućnosti još tri banke u kojima je država vlasnik ili ima udela u vlasništvu.

Država planira da do kraja godine proda JUMBES banku u kojoj ima manjinski vlasnički udeo od 20,2 odsto, a u toku je i formiranje radne grupe koja treba da opredeli strategiju i pravac budućeg razvoja Srpske banke, rekli su u Ministarstvu za Tanjug.

Plan je, kažu, da Banka Poštanska štedionica koja, kako navode, posluje kao profitabilna finansijska institucija i ostvaruje sve planove poslovanja, ostane u državnom vlasništvu.

Posle jučerašnjeg poziva za izbor finansijskog savetnika za prodaju udela države u Komercijalnoj banci, u Ministarstvu očekuju da se pronađe najbolji mogući partner, odnosno budući vlasnik koji će omogućiti dalji razvoj Komercijalne banke kao velikog učesnika na tržištu, a nadaju se i maksimalnoj koristi, odnosno ceni koja će Republici biti plaćena za njen udeo.

U Komercijalnoj banci država ima najveći udeo, odnosno 41,7 odsto kapitala, dok je 24,43 odsto akcija u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj, a Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Svetske banke, ima 10 odsto vlasničkog udela.