SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEVJEROJATNO
 
HZMO isplatio 6,5 milijuna kuna mirovina i umrlima!?
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 21.06.2015. - 15:28:00
Zadnja izmjena: 21.06.2015. - 21:14:24
ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje godišnje je gubio čak dva milijuna kuna zbog pogrešnih brojeva računa korisnika hrvatskih mirovina u inozemstvu.

Nakon što su od početka ove godine promijenili banku preko koje isplaćuju mirovine u inozemstvu (Erste umjesto Zagrebačke banke), u HZMO-u su prekontrolirali brojeve računa za sve inozemne korisnike i ustanovili da se 209 mirovina isplaćuje na pogrešan broj računa. Stoga su obustavili isplatu tih mirovina, piše Večernji list.

U HZMO-u kažu da se tu ne radi o nepripadnim isplatama mirovina, nego o tehničkoj ispravci pogrešnih brojeva računa zbog čega je dolazilo do automatskog povrata novca jer on nije mogao biti isplaćen. No i povrat tog novca je koštao HZMO jer banka obračunava i tu uslugu pa su se tako stvarali nepotrebni troškovi. U HZMO-u procjenjuju da će ispravkom pogrešnih brojeva uštedjeti godišnje oko dva milijuna kuna. U nekim slučajevima pak, kažu, inozemne banke su same utvrđivale točan broj računa korisnika te su novac prosljeđivale na taj račun, pa Zavod nije imao spoznaja da se radi o pogrešnom računu. Ističu da se broj pogrešnih računa smanjuje svakodnevno i da ih je još stotinjak. No HZMO je godinama isplaćivao i 276 nepripadnih mirovina (korisnici su umrli, a novac je primala njihova rodbina), ustanovljeno je čišćenjem baze podataka korisnika. Ukupno je nepripadno isplaćeno oko 6,5 milijuna kuna.

U HZMO-u kažu da je od toga do sada u vraćeno oko 4,26 milijuna kuna, dok je ostatak u postupku povrata. Baza podataka se čistila kroz akciju prikupljanja OIB-a za pedesetak tisuća korisnika koji nisu imali taj broj. U HZMO-u procjenjuju da je tako zaustavljena nepripadna isplata više od 23 milijuna kuna.