SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLANOVI
 
Huawei planira da otvori regionalni centar u Beogradu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.08.2019. - 08:14:42
BEOGRAD - Kompanija Huawei planira da u Beogradu otvori regionalni centar za inovacije za digitalnu transformaciju, saopšteno je u sredu nakon sastanka predstavnika te kompanije i ministra finansija Srbije Siniše Malog.

Saradnja sa kompanijom Huawei dalja je konkretizacija bilateralne saradnje vlada Srbije i Kine u okviru inicijative "Pojas i put", kao i dogovora o privredno-tehničkoj saradnji između dvije države, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije. Ukazano je da je kao jedan od osnovnih ciljeva te saradnje u budućem periodu planirano otvaranje Huawei centra za inovacije za digitalnu transformaciju, kao regionalnog centra za zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.

Predstavnici kineske kompanije razgovarali su sa Malim o dugoročnoj saradnji na zajedničkim projektima u okviru inicijative "Pojas i put", kao i o privredno-tehničkoj saradnji vlada Srbije i Kine.

Razgovarano je o zajedničkom radu na razvoju sistema "Bezbjedni i pametni grad", na čijem uspostavljanju su Huawei i Srbija partneri. Planiran je i dalji razvoj strategije pametnih gradova kroz pozicioniranje Huaweia, kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Predstavnici kompanije Huawei ukazali su i na mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreže u Srbiji, kao i sistema koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe.