SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTPUŠTANJA
 
HT potvrdio otpuštanje 100 radnika
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.02.2017. - 17:28:19
ZAGREB - Hrvatski Telekom u ovoj godini nastavlja s procesom transformacije svog poslovanja kako bi se očuvala operativna učinkovitost te osigurao potencijal za dugoročni, održivi rast. U okviru tog procesa utvrđen je višak od oko 100 radnika kojima kompanija iz poslovno uvjetovanih razloga do 31.3. 2017. namjerava otkazati ugovore o radu. Riječ je o najmanjem broju radnika koji odlazi iz kompanije otkako je HT započeo s procesom transformacije.

Uz otpremninu zajamčenu Kolektivnim ugovorom, u HT-u je donesena odluka o dodatnim, stimulativnim otpremninama koje će se isplatiti radnicima, ovisno o godinama radnog staža u kompaniji. Također, za određene kategorije radnika osigurana je isplata i posebnog dodatka u iznosu od 6 radnikovih plaća.

Radnici koji napuštaju kompaniju dobivaju otpremnine koje u prosjeku iznose 230.000 kuna, što odgovara jedno i pol godišnjoj prosječnoj plaći u HT-u. Otpremnine u HT-u su među najvećima u Hrvatskoj te su u prosjeku dva puta veće od zakonom propisanih.Smanjenje broja radnika provodi se sukladno odredbama Zakona o radu i važećeg Kolektivnog ugovora.

HT je kroz program „Podrška Plus“ radnicima osigurao kvalificirane stručnjake koji ih savjetuju pri lakšem snalaženju na tržištu rada i rješavanju njihovog radnog statusa. Također, HT radnicima koji odlaze iz kompanije subvencionira edukacije po izboru u iznosu do pet tisuća kuna.
Telekomunikacijska industrija u kojoj HT posluje ubrzano se mijenja te je stalna prilagodba i transformacija nužna kako bi se zadržala vodeća pozicija i kako bi se osigurao rast i razvoj u narednom razdoblju. Tehnološki razvoj donosi značajne promjene te se određeni poslovi u potpunosti prestaju raditi ili se njihov obim u velikoj mjeri smanjuje, što dovodi do potrebe za smanjenjem broja radnika.

Uz proces kontinuiranog restrukturiranja, HT stalno i zapošljava mlade stručnjake sa specifičnim znanjima iz STEM područja te je godinama u vrhu listi najpoželjnijih poslodavaca, što samo potvrđuje činjenicu da se kompanijom upravlja odgovorno.

Prava koja HT osigurava svojim radnicima višestruko su iznad hrvatskog prosjeka te su ona zagarantirana Kolektivnim ugovorom koji su sklopili Uprava i reprezentativni sindikati koji djeluju u HT-u. Tako kompanija kontinuirano ulaže velika sredstva u edukaciju zaposlenika te je u 2016. godini u tu svrhu uloženo šest milijuna kuna.

Tijekom godine radnicima se isplaćuje: bonus za ostvareni učinak, regres za godišnji odmor, božićnica, božićni dar za djecu, uskrsni poklon bon, te dodatne isplate za druge važne životne događaje. Posebna pažnja pridaje se brizi o zdravlju pa svi radnici imaju besplatni sistematski zdravstveni pregled, a članovi njihovih obitelji ostvaruju značajan popust pri obavljanju pregleda u istim ustanovama.