SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
HT: Neto dobit u prvom kvartalu povećana 14,1%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.04.2019. - 09:11:00
ZAGREB - U prvom tromjesečju 2019. EBITDA Hrvatskog Telekoma prije jednokratnih stavki nakon najmova povećala se za 22 milijuna kuna, odnosno 3,4%, na 673 milijuna kuna u odnosu na prvo tromjesečje 2018. Marža EBITDA-e nakon                 

Snažan rast EBITDA-e djelomično je pod utjecajem jednokratnih stavki kao što je transakcija vezana za Evo TV i drugo. U prvom tromjesečju 2019. neto dobit nakon manjinskih udjela iznosi 190 milijuna kuna, što je povećanje za 14,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.   

Ukupni konsolidirani prihodi ostvareni u prva tri mjeseca 2019. iznose 1.775 milijuna kuna, odnosno realizacija je za 1,3% manja nego u istom razdoblju prošle godine.   

Osnovna ponuda Hrvatskog Telekoma i dalje je konvergirana ponuda pod nazivom Magenta 1 koja kombinira ono najbolje iz svijeta usluga nepokretnih i pokretnih telekomunikacija. Jedinstveni koncept Magente 1 na hrvatskom tržištu ima više od 230 tisuća korisnika, a broj korisnika povećao se za 10,2% u odnosu na prethodno tromjesečje.  

Dana 1. ožujka, nakon odobrenja nacionalne regulatorne agencije (HAKOM-a), HT je od Hrvatske pošte kupio poslovanje Evo TV. S Evo TV-om, baza korisnika naplatne televizije Hrvatskog Telekoma povećala se u odnosu na prvo tromjesečje 2018. za 17,8% te broji 488 tisuća korisnika naplatne televizije.  U prvom tromjesečju 2019. realizacija kapitalnih ulaganja iznosi 386 milijuna kuna te je u odnosu na prvo tromjesečje 2018. manja kao rezultat sezonskih utjecaja. Izgledi u pogledu kapitalnih ulaganja za 2019. ostaju isti kako je objavljeno, odnosno otprilike na razini 2018. U prvom tromjesečju 2019. Hrvatski Telekom je nastavio s ulaganjima u optičku infrastrukturu te je modernizirao nepokretnu pristupnu mrežu za pristup sljedeće generacije (NGA) i ostvario pokrivenost za 59% kućanstava brzinom većom od 30 Mbit/s i za 22% kućanstava brzinom većom od 100 Mbit/s.  

Također, Hrvatski Telekom je nastavio s investicijskim programom modernizacije pokretnih radijskih i transportnih mreža. Nakon što je u 2018. uspješno završila modernizacija mreže u istarskoj regiji te u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, u prvom tromjesečju 2019. modernizacija mreže nastavila se u obalnom dijelu Hrvatske od Dubrovnika do riječkog područja. Na kraju ožujka 2019. ukupno 45% lokacija zamijenjeno je moderniziranom pokretnom radijskom opremom i infrastrukturom koje su spremne za 5G tehnologiju. Nadalje, Hrvatski Telekom je nastavio unaprjeđivati pokrivenost svojom pokretnom mrežom i njezinu brzinu te je 4G mrežom pokriveno 83,1% stanovništva u zatvorenom i 98,7% stanovništva na otvorenom.  Hrvatski Telekom je sudjelovao u postupku nadmetanja za spektar u području 2 600 MHz koji je organizirala nacionalna regulatorna agencija (HAKOM). Uspješno je stekao 2 x 20 MHz.   

Ključna poluga za digitalizaciju korisničkog iskustva jest aplikacija Hrvatskog Telekoma pod nazivom Moj Telekom koja korisnicima daje detaljan pregled svih telekomunikacijskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži te potrošnje, omogućuje plaćanje računa i upravlja tarifama i opcijama. Uporaba aplikacije Moj Telekom snažno raste te se u prvom tromjesečju njome služilo više od 113 tisuća korisnika.U prvom tromjesečju 2019. Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka uspostavili su partnerstvo i osmislili novu digitalnu bankarsku uslugu, Telekom Banking.

Riječ je prvoj suradnji te vrste između telekomunikacijskog operatora i banke na hrvatskom tržištu. Usluga je trenutačno u pilot-fazi, a komercijalno lansiranje usluge očekuje se u sljedećih nekoliko mjeseci. Komentirajući poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2019., Konstantinos Nempis, novi predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

„Odlični poslovni rezultati u prvom tromjesečju 2019. odraz su nastavka uspješnog poslovanja Hrvatskog Telekoma. Takav položaj kompanije, njen investicijski kapacitet, pristup suvremenim tehnologijama i, što je najvažnije, njeni sposobni i talentirani ljudi, omogućit će Hrvatskom Telekomuveliki iskorak u digitalnoj eri te stvaranje pozitivne razlike za hrvatsko društvo. U sljedećem razdoblju strateški fokus bit će na pojednostavnjenju i digitalizaciji korisničkog iskustva, bržem i agilnijem poslovanju kompanije i intenzivnim ulaganjima u nepokretne i pokretne mreže velike brzine, čime ćemosvojim korisnicima i hrvatskim građanima omogućiti da iskoriste prilike koje nudi digitalizacija, što će dovesti do održivog rasta Hrvatskog Telekoma.”