SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
Hrvatske primorske županije u EU projektu - Mediteranska biciklistička ruta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.03.2018. - 15:36:13
DUBROVNIK - U Dubrovniku je u ponedjeljak održana radionica u sklopu EU projekta Mediteranska biciklistička ruta - "MedCycleTour", u kojeg je uključeno sedam hrvatskih primorskih županija, ukupna vrijednosti projekta je 2,58 milijuna eura, a za Republiku Hrvatsku oko 278 tisuća eura.

Mediteranska biciklistička ruta (MEDiteranean Cycle route for sustainable coastal TOURis) prolazi kroz jedanaest država, od španjolskog Cadiza preko Francuske i Italije, Hrvatske do Grčke i Cipra, a smatra se jednom od ruta s najvećim turističkim potencijalom.

U projekt je uključeno sedam hrvatskih primorskih županija, što znači da će Mediteranska biciklistička ruta prolaziti čitavom hrvatskom obalom.
Cilj projekta je kroz cikloturizam potaknuti razvoj održivog obalnog i pomorskog prometa na Mediteranu.

Uz to, studija Europskog parlamenta iz 2012. godine pokazala je kako godišnji prihod od cikloturizma u Europskoj uniji iznosi 44 milijarde eura, a za usporedbu prihod od 'cruise' turizma iznosi 39 milijardi eura.

Koordinator projekta EuroVelo Davorin Belamarić iz Sindikata biciklista izvijestio je da je već izvršen detaljni pregled rute, ali ju je još potrebno točno odrediti.
"Naravno da ta ruta neće biti i konačna, jer se promjene stalno događaju. Nadam se da ćemo u budućnosti rutu korigirati, ukoliko bude promjena u infrastrukturi", rekao je Belamarić.

Lidija Mišćin iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ), hrvatskog partnera u projektu, izjavila je kako će se, bez obzira što Europska biciklistička federacija inzistira na jednoj ruti, u planiranje uključiti sva bitna odredišta blizu kojih ruta prolazi, pa će korisnicima biti ponuđeni brojni alternativni pravci prema turistički atraktivnim lokacijama.

"Jako ćemo pažljivo raditi brošure i internetsku stranicu. Svako ćemo skretanje s rute vrlo detaljno opisivati, a uključit ćemo i prijevoznička poduzeća, trajektne linije. Sve će biti opisano, tako da obuhvatimo cijeli niz zanimljivih informacija, a neka onda biciklisti odluče što im je zanimljivo", naglasila je Mišćin.
Ranko Milić iz tvrtke CEDRA, hrvatskog partnera u projektu, rekao je kako biciklistička infrastruktura neće biti namijenjena samo turistima, već i svim građanima.
Hrvatska ima fantastičnu klimu za cjelogodišnji turizam, a upravo bi razvoj cikloturizma pridonio manjoj sezonalnosti turizma, a distribuirali bismo posjetitelje na neka druga odredišta, dodao je Milić.

Projekt "MedCycleTour" pokrenut je u veljači 2017., a traje do veljače 2020. godine.

Nakon radionica s ključnim dionicima na lokalnoj razini, očekuje se izrada Strategije razvoja Mediteranske rute te u konačnici njeno uređenje i označavanje.