SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREOKRET
 
HPB otkazao glavnu skupštinu na kojoj se trebalo odlučiti o dokapitalizaciji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.12.2017. - 15:23:13
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u srijedu je izvijestila da na zahtjev većinskog dioničara odnosno države otkazuje glavnu skupštinu sazvanu za 8. prosinca, na kojoj je trebala biti donijeta odluka o dokapitalizaciji.

"Uprava HPB-a na zahtjev dioničara Republike Hrvatske, dana 5. prosinca donijela je odluku o opozivu svoje odluke od 30. listopada temeljem koje je sazvana glavna skupština HPB-a za 8. prosinca", navode iz HPB-a u objavi na Zagrebačkoj burzi te dodaju kako se slijedom navedenog otkazuje Glavna skupština.

Na Hinin upit zbog čega je došlo do otkazivanja Glavne skupštine, iz HPB-a su odgovorili kako je Uprava glavnu skupštinu otkazala na zahtjev većinskog dioničara, čije odluke ne mogu komentirati. "Uprava HPB-a je Glavnu skupštinu otkazala na zahtjev većinskog dioničara. Odluke većinskog vlasnika ne možemo komentirati", stoji u odgovoru HPB-a.

Ističu i kako su "u tijeku razgovori većinskog vlasnika s mirovinskim fondovima i ostalim privatnim dioničarima o dokapitalizaciji Banke".

"Po svoj prilici, nema vremena za provođenje dokapitalizacije do kraja ove godine. Naglašavamo da je od početka razgovora o dokapitalizaciji u svakoj fazi polazište bilo i ostalo da će država zadržati većinsko vlasništvo u HPB-u. Koliko nam je poznato, dokapitalizacija kao preduvjet daljnjeg rasta i uspješnog poslovanja HPB-a bi se trebala provesti", ističe se u odgovoru HPB-a.

Iz Banke također navode kako će kod odluke o rokovima i načinu dokapitalizacije odlučujuću ulogu ima većinski vlasnik.

"Razlozi za dokapitalizaciju su i regulatorni i poslovni, bez nje Banka može poslovati, ali ne i napredovati", kažu u HPB-u iz kojeg su također ponovili kako je dubinsko snimanje i razgovori o preuzimanju Jadranske banke u tijeku.

HPB-u je interesantna i Jadranska banka i tržište srednje Dalmacije, navodi se u odgovoru HPB-a.

Inače, na glavnoj skupštini HPB-a koja se trebala održati u petak, dioničari su trebali donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala za najviše 600 milijuna kuna, pri čemu su pravo upisa u prvom krugu trebali imati samo privatni investitori.

Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić je sredinom studenoga na predstavljanju rezultata poslovanja banke u prvih devet mjeseci rekao da u postupku dokapitalizacije prvenstveno računaju na postojeće privatne investitore, uključujući i mirovinske fondove. Dobrodošli su i svi novi ulagači, istaknuo je tada, dodavši da je u razgovorima s njima isticano da je bitno da država ostane većinski vlasnik.

"Proces dokapitalizacije je u tijeku, ide u skladu s planom i nadamo se da ćemo ga dovršiti do kraja godine", kazao je Vuić tom prigodom, ističući da se kapital povećava kako bi se nastavio održivi rast banke te osiguralo usklađenje s regulatornim zahtjevima.

Prema pozivu za glavnu skupštinu, bilo je predloženo se da se temeljni kapital HPB-a, koji sada iznosi 1,2 milijarde kuna i podijeljen je na 2,02 milijun redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 600 kuna poveća za najviše 600 milijuna kuna izdavanjem milijun novih redovnih dionica nominalno vrijednih 600 kuna, i to uplatom uloga u novcu. Time bi se kapital banke povećan na najviše 1,8 milijardi kuna.