SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRODAJA
 
Hotel Marjan napokon spreman za prodaju
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 15.04.2019. - 10:39:56
SPLIT - Agoniji je došao kraj. Hotel "Marjan", nekadašnji simbol Splita, a već 11 godina ruglo pa i prijetnja u srcu turistički procvaloga grada, spreman je za prodaju.

Dužničko-vjerovnički čvor se raspetljao, stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Adriatic" d.d. u stečaju završen je donošenjem zaključka o prodaji. Postupak je gotov i završni dokument koji je izradio sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Čulić ide Fini, koja će tražiti kupca.

Očekivalo se to još prije dva mjeseca, ali do zastoja je došlo iz objektivnih razloga. Naime, kako je Slobodnoj Dalmaciji pojasnila predsjednica Trgovačkog suda Franka Buzov, "tek sredinom ožujka ove godine zaprimljeni su originalni izvaci iz zemljišnih knjiga koji se moraju priložiti uz zaključak i zahtjev za prodaju nekretnina koji se upućuju Fini", piše Slobodna Dalmacija.

Nakon toga, stečajni sudac Paško Bačić, koji je ranije donio rješenje o prodaji "Marjana", a na ročištu 6. veljače dobio i potvrdu razlučnih vjerovnika da se slažu s procjenom tržišne vrijednosti nekretnine, tj. hotela s aneksima, prije završnog čina prebačen je na drugi odjel. Točku na "i" stavio je mladi sudac Čulić, koji je tek stupio na dužnost suca Trgovačkog suda u Splitu, nakon što se iskazao kao sudački vježbenik i savjetnik na Županijskom sudu u Splitu.

Fina će elektroničkom javnom dražbom prodavati hotel površine 5679 četvornih metara, trafostanicu, parkiralište, tri dvorišta i stepenice, sve zajedno gotovo 12 tisuća kvadrata. Prema stečajnom zakonu, predviđene su četiri dražbe. Na prvoj se objekt ne može prodati ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti, na drugoj ispod jedne polovine, na trećoj ispod jedne četvrtine, dok se na četvrtoj prodaje za jednu kunu.

Prema prihvaćenoj procjeni sudskog vještaka Jure Malenice, utvrđena je cijena od 58 milijuna eura, ili 432 milijuna kuna (PDV je uključen, da ne bi bilo zabune), što znači da kupac na prvoj dražbi mora ponuditi približno 44 milijuna eura. Na eventualnoj drugoj dražbi tražit će se 29, zatim 14,5 milijuna eura i naposljetku poklanjati.

Stečajni upravitelj Ante Gabelica, čiji je angažman završen, uvjeren je da će se nedovršeni hotel brzo prodati budući da je riječ o atraktivnoj nekretnini na prestižnoj lokaciji.

Interesenata navodno ne manjka, ali ključeve budućeg vlasništva u rukama čvrsto drži "Adris grupa", čiji je "Adria Resorts" u otkup potraživanja već uložio iznos koji je približan ili čak veći od ukupne procijenjene vrijednosti objekta. Bila bi senzacija da "Adris" u konačnici ne kupi hotel "Marjan". Uostalom, moćni rovinjski koncern već je u svom godišnjem planu najavio početak realizacije velike investicije u Splitu.

Kad se hotel "Marjan" proda, prvenstvo u naplati imat će vjerovnici s upisanim hipotekama, ponajprije rečeni "Adria Resorts", bivša Kerumova supruga Anka Kerum, bivša tvrtka Kerumova nećaka Igora Sapunara, "Sapor", koja je u stečaju, te RH, odnosno Ministarstvo financija.

Željko Kerum je hotel "Marjan" kupio 2005. godine na natječaju. Platio ga je 170 milijuna kuna, čak trostruko više od traženih 57 milijuna kuna. Nepune četiri godine kasnije potpisan je ugovor s "Hiltonom", a Kerum je koji mjesec nakon toga postao gradonačelnik. Radovi na "Marjanu" su ubrzo prekinuti, a 2015. godine sve je završilo stečajem tvrtke "Adriatic".

Uskoro će, sasvim sigurno, najupečatljiviji splitski hotelski brend dobiti novog vlasnika i dati novu dimenziju turističkoj ponudi grada.