SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EK-HRVATSKA
 
Horvat: Ako Debeljak ne da novac za sanaciju Uljanika, ništa od spasa škvera
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 18.02.2019. - 20:19:53
BRUXELLES - Ne uključi li se strateški partner Brodosplit na čelu s Tomislavom Debeljakom u hitnu financijsku injekciju Uljaniku, ništa od njegovog spasa. Naime nakon sastanka s predstavnicima Europske komisije ministar gospodarstva izjavio je da potrebnih 600 milijuna kuna država i partner moraju financirati po pola.

"S blagim zadovoljstvom vraćam se u Zagreb. Komisija nema izričitu zabranu da se uđe u međufinanciranje", poruka je to ministra gospodarstva Darka Horvata nakon što je s Europskom komisijom održan sastanak što država može, a što ne može učiniti za spas Uljanika.

Horvat kaže da očekuje da sa strateškim partnerom Brodosplitom u omjeru 50 prema 50 država da novac za plaće i deblokadu računa kako ne bi došlo do stečaja, kao i da daju 22 milijuna eura za završetak broda jaružalo, kako ne bi sjela dodatna milijarda kuna jamstava na proračun.

"Za deblokadu računa "3. maja" treba 107 milijuna kuna, za brodogradilište Uljanik u Puli 65 ili 68 milijuna eura, za tri preostale plaće dodatnih 100 milijuna kuna, za dovršetak broda samopogonjenog jaružala i za tri preostala broda koji su na navozima trebalo bi još 300 milijuna kuna. Nađemo li modalitet za otprilike 600 milijuna kuna koliko u ovom trenutku cijenimo da je potrebno za deblokadu računa, završetak ne samo jaružala nego i ostala tri broda koji su na navozima u Puli i Rijeci, to bi vratilo u život pulski i riječki škver", rekao je Horvat.

Pitanje je želi li strateški partner ući u takav dogovor. Tomislav Debeljak ranije je poručio da ne želi sanirati stare dugove Uljanika.

"Strateški partner sve ovo što vam pričam čuo je i on, na njemu je da se odluči", kaže Horvat.

Dodaje da je Debeljak u roku od mjesec dana spreman Komisiji dati plan restrukturiranja jer već ima iskustva s Brodosplitom. Sam proces reatrukturiranja trajao bi maksimalno pet godina, a koliko milijardi kuna bi koštao - Horvat ne otkriva.

Sasvim je jasno da će porezni obveznici za to dati barem polovicu iznosa, ako sve ranije ne propadne.

Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata kaže kako su puno puta čuli poruke koje nikada nisu zaživjele, ali i da se dalje nada kako će se nešto dogoditi i da će se naći rješenje za privremeno financiranje plaća radnika, kooperanata i materijala.

"Volja i želja postoji, nadam se da će se naći rješenje, ali ono se mora naći tijekom ovog tjedna", rekao je našem reporteru Ranku Stojancu.

"Ja nikome ne vjerujem pa ni gospodinu Debeljaku, ali ako se on javio za strateškog partnera mora preuzeti odgovornost. Ne može dobiti Uljanik i 3. Maj za jednu kunu. Netko mora platiti barem vrijednost Uljanika. Očekujem da Debeljak odmah kreće s plaćanjem svojeg dijela, u suprotnome neka računa da će i on i Brodosplit zajedno s nama potonuti ako se ne nađe rješenje", zaključio je.