SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAHTJEVI
 
HOK traži novi natječaj za otkup mandarina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.10.2012. - 16:34:18
ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK), u cilju zaštite prava svojih članova, traži od Ministarstva poljoprivrede poništenje javnog natječaja za sufinanciranje troškova otkupa mandarina berba 2012. te ponavljanje tog javnog natječaja u kojem će pravo sudjelovanja imati i obrtnici, objavljeno je danas iz HOK-a.
Iz HOK-a navode kako Ministarstvo poljoprivrede već godinama provodi javne natječaje za sufinanciranje otkupa voća i svake godine pri objavi natječaja za sufinanciranje otkupa mandarina "krši odredbe zakona i Ustava, jer obrtnici nemaju pravo sudjelovanja u natječaju, već samo pravne osobe".

Napominju da kada su u pitanju javni natječaji za sufinanciranje otkupa ostalog voća, Ministarstvo poljoprivrede poštuje Ustav i zakone i dopušta obrtnicima sudjelovanje u natječaju.

Dodaju kako je Hrvatska obrtnička komora u više navrata pismeno upozoravala Ministarstvo na kršenje zakonskih i ustavnih prava obrtnika otkupljivača mandarina, no bez uspjeha, a tako je i ove godine.

Pozivajući se na odredbe Ustava i zakona iz HOK-a ističu kako je "neosporna činjenica da hrvatski pravni sustav apsolutno izjednačava poduzetnika pravnu osobu i poduzetnika obrtnika pred zakonom i pred Ustavom".