SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AGONIJA
 
Hoće li Amerikanci pomoći opstanku Đure Đakovića?
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.11.2019. - 11:04:00
Zadnja izmjena: 04.11.2019. - 11:37:41
ZAGREB  - "Hrvatska i američka Vlada vrlo su blizu interesantnog ugovora, predmet kojeg je budućnost 'Đure Đakovića', o pretvaranju 'Đure Đakovića' u logistički centar vojne opreme. U tijeku su razgovori hrvatskog i američkog ministarstva obrane o zajedničkom projektu u koji bi se financijski, logistički i transferom znanja uključilo američko ministarstvo obrane", poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Dakle, riječ je o američkoj kompaniji BAE Systems čiji su predstavnici prošlog tjedna bili u ministarstvima gospodarstva i obrane, piše Jutarnji list. U Ministarstvu gospodarstva pomoćniku ministra Zvonimiru Novaku, prema neslužbenim informacijama, Amerikanci su predali pismo namjere o pokretanju proizvodnje na oklopnim vozilima Bradley.

Riječ je o oklopnom vozilu pješaštva na gusjenicama koje proizvodi BAE Systems Land and Amaments. Preduvjet da BAE Systems krene s proizvodnjom u Sl. Brodu je da Hrvatska donese odluku o nabavi tih oklopnih vozila. SAD su početkom 2018. ponudile Hrvatskoj donaciju u obliku vozila Bradley M2A2 ODS s topom 25 mm. Tada je i otvorena tema o modernizaciji vozila u "Đuri Đakoviću".

No, modernizacija "hrvatskih" Bradleyja samo je dio planova Amerikanaca u Slavonskom Brodu. Oni žele u "Đakoviću" u budućnosti otvoriti logističko središta za održavanje Bradleyja za ovaj dio Europe. Naime, prema dostupnim planovima, u sljedećim bi godinama ta vozila nabavljale Grčka, Bugarska, Rumunjska i Sjeverna Makedonija, što bi onda osiguralo poslove za tvrtku u Slavonskom Brodu.

U konačnici, doznajemo, to bi moglo dovesti do toga da američka kompanija preuzme "Đuru Đakovića". No, preduvjet za sve to jest rješavanje financijske situacije u "Đuri Đakoviću". Naime, smatra se kako je teško očekivati da bi bilo tko, pa i svjetski gigant poput BAE Systemsa, ušao u vlasničku strukturu tvrtke koju prate tolike financijske dubioze.