SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJE
 
Hannover Re i Talanx upozorili na manju dobit zbog uragana i potresa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.09.2017. - 13:57:08
BERLIN - Njemački reosiguravatelj Hannover Re i njegova krovna tvrtka Talanx upozorili su u četvrtak da postoji mogućnost da u ovoj godini neće ostvariti planiranu razinu prihoda i dobiti zbog niza uragana i zbog potresa u Meksiku.

Prema procjenama osiguravatelja i reosiguravatelja troškovi šteta od uragana Harvey i Irma, koji su krajem kolovoza i početkom rujna pogodili Teksas, Karipsko otočje, Floridu te Meksički zaljev mjere se u desecima milijardi dolara.

Potom je Meksiko pogodio najsmrtonosniji potres u tri desetljeća, odnijevši najmanje 237 ljudskih života. Sredinom ovog tjedna Portoriko se našao na udaru uragana Maria.

U Hannover Reu tvrde da bi njihov ovogodišnji proračun za velike prirodne katastrofe, od 825 milijuna eura, mogao biti dovoljan za isplatu šteta za prva dva uragana, ali da će ga iznosi za uragan Maria i potres u Meksiku premašiti i time dovesti u pitanje financijske ciljeve kompanije za ovu godinu.

Njemački je reosiguravatelj za ovu godinu planirao neto dobit od milijardu eura, a Talanx, vlasnik nešto više od 50 posto udjela u Hannover Reu, cilja na oko 850 milijuna eura.

Upozorenje Hannover Rea i Talanxa nadovezalo se na slične prošlotjedne poruke Munich Rea, prvog velikog reosiguravatelja koji je objavio upozorenje o dobiti zbog uragana Harvey i Irma.

U tvrtki za upravljanje rizicima RMS procjenjuju da osigurani gubici od Harveya iznose 25 do 35 milijardi dolara, a oni od Irme 35 do 55 milijardi. Iz Hannover Rea i Talanxa poručili su da je još prerano za procjene šteta od uragana Maria i potresa u Meksiku.

U Morgan Stanleyu procjenjuju da bi se ukupni osigurani industrijski gubici od ovih katastrofa mogli približiti brojci od 100 milijardi dolara.

Analitičar DZ banke Thorsten Wenzel drži da bi Hannover Re i Talanx većinu gubitaka mogli pokriti iz rezervi.