SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRIPTOVALUTE
 
Gradić koji je postao meka za rudarenje bitcoina
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 13.01.2018. - 16:18:46
NEW YORK - Američki gradić Wenatchee, koji se nalazi istočno od Seattlea, postao je epicentar za rudarenje bitcoina kada su Sjedinjene države u pitanju.

Sve više rudara želi svoje operacije preseliti upravo tamo.

Tako je ovaj gradić u Washingtonu postao dom desetina onih koji rudare bitcoin, ali i druge kriptovalute, a direktor lokalne elektrodistribucije, Steve Wright, kaže da je još 75 rudara najavilo dolazak od kada je cijena bickoina skočila u prosincu. Jedan od prvih gradskih digitalnih rudara, Malachi Salcido, ima tri sistema za rudarenje, i proizvodi pet do sedam bitcoina dnevno. Za tu operaciju troši 7,5 megavata, što je dovoljno da se energijom opskrbi 11.000 domaćinstava, a cilj mu je da do srpnja proizvodi 50 bitcoina dnevno, što će potrošnju povećati na 42 megavata. 

Upravo je velika potrošnja električne energije tijekom rudarenja razlog zašto rudari dolaze u Wenatchee, budući da jedan kilovat-sat u ovom gradiću košta između dva i tri centa, što je prilično povoljna cijena. Razlog za tako nisku cijenu je veliki broj brana na rijeci Columbia, koje stvaraju veliki potencijal za rad hidroelektrana, i obilnu proizvodnju električne energije. Niske cijene električne energije nisu jedino što privlači rudare, već su to i niske temperature koje omogućavaju da se održe odgovarajuće temperature servera. 

Iz gradske uprave kažu da oni koji planiraju da zarade na brzinu, a zahvaljujući niskim cijenama električne energije, neće biti dobrodošli, i da će prednost imati oni koji budu planirali da se zadrže bar neko vrijeme, te na taj način doprinesu ekonomiji grada. I pored niskih cijena struje, računi za potrošenu energiju su veliki, te Salcido, na primjer, plaća 100.000 dolara na mjesečnoj razini, ali kaže da se rudarenje i usprkos toj brojci isplati, i da na ovaj način profit ostvaruje i on, ali i gradić u kojemu rudari.