SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAKON SASTANKA
 
Grabar-Kitarović: Složili smo se o nekoliko otvorenih pitanja
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.02.2018. - 13:19:04
ZAGREB - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas je stigao u dugoočekivani posjet Hrvatskoj koji bi trebao ublažiti napetosti u odnosima dviju država, ali je prije toga ukazao i na neka razilaženja među glavnim kreatorima hrvatske vanjske politike.

Vučić je u Zračnu luku Franjo Tuđman stigao u 10 sati, odakle se uputio prema Pantovčaku, gdje ga je dočekala predsjednica.

- Dobro razumijem da to ni za vas nije bio lak potez, posebice za atmosferu koja je stvarana i u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Čestitam vam na hrabrosti, rekao je Vučić predsjednici, dodavši da je u Zagreb došao da bi razgovarao o otvorenim pitanjima.  Veseli me ovoliki interes za našim sastankom, rekla je predsjednica, zaželivši Vučiću i njegovu izaslanstvu dobrodošlicu.

- Ja sam željela da se sastanak održi u drugačijim okolnostima, ali zbog edskalacije verbalnih ratova odlučila sam ubrzati i zahvaljujem Vučiću što je prihvatio poziv. Povijesti se nismo doticali. Ono što nas posebno vezuje jest zajednička odgovornost za budućnost jugoistoka Europe, rekla je predsjednica. 

Dotaknuli smo se i otvorenih pitanja. Dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovarati. Iznimno je bitno da smo se složili o nekoliko otvorenih pitanja, da ona predstavljaju ne samo našu političku i državnu odgovornost, nego i ljudsku, moralnu, etičku odgovornost prema građanima naših država, obiteljima, majkama, svima koji traže članove svoje obitelji, da učinimo sve što je ljudski moguće, kako bismo pomogli u tom procesu da se pitanje nestalih riješi što je moguće prije, rekla je predsjednica, dodavši da je ohrabruje odgovornost, volja i spremnost Vučića da i izravno razgovara s predstavnicima hrvatskih udruga. 

Razgovarali smo posebno i o manjinama, o položaju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. Iskorak i ono o čemu smo se dogovorili i prije susreta je da u službena državna izaslanstva uključimo predstavnike udruga nestalih i nacionalnih manjina, kako bismo na taj način pokazali ne samo poštovanje prema njima, nego i odlučnost o položaju manjina, kazala je predsjednica. 

Jedan od naših glavnih zahtjeva je politička zastupljenost Hrvata i vjerujem da će Vučić nastaviti razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, kako bi se ostvarila njihova prava, istaknula je.

Dotaknula se i Subotičke deklaracije. 

"Svaki korak dobre volje, svaki razgovor je korak naprijed, koristan i dobrodošao. Nakon potpisivanja Subotičke deklaracije moram zahgvaliti Vučiću za konkretne poteze u poboljšanju materijalnog položaja Hrvata u Vojvodini i cijeloj Srbiji. Tome treba odati priznanje", rekla je Grabar Kitarović. 

Treće o čemu smo razgovarali su pravosudna pitanja, dogovorili smo se da ćemo preporučiti Vladama da nastave razgovarati u sklopu međudržavnih komisija. Pitanje granice svakako je jedno od otvorenih pitanja, naša preporuka je da nastavimo o tome pregovarati bilateralno, u duhu međusobnog povjerenja i poštovanja. Ukoliko se u razdoblju od 2 godine ne dogovorimo bilateralno, onda da to pitanje stavimo pred međunarodno pravosudno tijelo, rekla je predsjednica. 

Spremni smo na političku, tehničku i svaku drugu pomoć, koju možemo pružiti Srbiji na putu u Europsku uniju, istaknula je.

"Jedan od projekata koje predlaemo da se ubrza - obnova željezničke pruge od Zagreba, Vinkovaca, Tovarnika, Šida do Beograda. Ako to ne napravimo, promet će zaobići Republiku Hrvatsku. 

Razgovarali smo i o gospodarskoj suradnji, kazala je predsjednica.

Srbijanski predsjednik Vučić govorio je o otvorenim pitanjima.

- Razgovarali smo i ogranici, gdje se Hrvatska poziva na katastarske planove, a Srbija na zakone. Mi smatramo da su zakoni jači i ako u dvije godine ne riječimo granična pitanja ići ćemo na međunarodnu arbitražu čiju će odluku prihvatiti obje države.

- Razgovarali smo i op pitanju nestalih osoba. Nastojat ćemo u arhivama i na svakom drugom mjestu pronaći podatke koji će pomoći da se ta pitanja riješe. Razgovarali smo i o pitanjima manjina i zahvalan sam gospodinu Žigmanovu što je predsjednici Grabar-Kitarović ukazao na rješavanje nekih pitanja - rekao je Vučić pa počeo nabrajati što je sve napravio za hrvatsku manjinu.

- Kupujemo tamo i za hrvatsku nacionalnu manjinu kuću bana Jelačića, iako je neki domaći čovjek tamo odlučio podići cijenu - rekao je Vučić.