SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAZNA
 
Google kažnjen zbog patenata u Chromeu
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 17.02.2017. - 08:58:42
NEW YORK - Federalni sud u gradu Marshallu u američkoj saveznoj državi Teksas odredio je kako je Google dužan platiti financijsku odštetu u visini od 20 milijuna dolara.

Kazna je dodijeljena zbog kršenja četiri patenta vezana za softver za zaštitu protiv zloćudnih aplikacija, koji se bez dozvole nalazio u internetskom pregledniku Chrome.

Cijela parnica počela je još tijekom 2013. godine kada su, sada već pokojni, Lucentov inženjer Allen Rozman i Alfonso Cioffi podigli zajedničku tužbu protiv Googlea. Tijekom 2014. godine nadležni područni sud je odbacio njihovu tužbu kao neosnovanu.

Cioffi i Rozmanova obitelj žalili su se na odluku područnog suda, a Federalni sud odbacuje prijašnju odluku područnog suda kao neosnovanu. Googleova žalba na odluku Federalnog suda potom je odbačena na američkom Vrhovnom sudu.

Google i dalje stoji iza svojeg originalnog stajališta kako u ovom slučaju nema riječi o povredi patenata. Inače, Google je već kažnjen zbog nedozvoljenog korištenja patenata u Chromeu i to 2012. godine za mobilnu inačicu tog preglednika.