SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Godišnji rast turističkih noćenja u rujnu 1,8%, Dubrovnik na vrhu
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 13.11.2019. - 10:02:47
ANALIZA - Prema službenoj statistici DZS-a u rujnu je ostvareno ukupno 2,2 milijuna dolazaka i 10,4 milijuna noćenja što na godišnjoj razini predstavlja pad dolazaka za 0,9%, dok noćenja bilježe porast za 1,8% u odnosu na rujan 2018. godine. 

Rast broja noćenja rezultat je povećanja broja noćenja domaćih i stranih turista (5,7% odnosno 1,6%). Prosječan broj noćenja po dolasku stranih turista bio je 4,9, a domaćih 2,9 noćenja.

Najviše noćenja stranih turista u rujnu ostvarili su turisti iz Njemačke (31,0%), Austrije (9,8%), Ujedinjene Kraljevine (7,4%), Poljske (6,2%) te Češke (5,7%), s time da su turisti iz Njemačke ostvarili porast noćenja u odnosu na rujan 2018. i to za 0,8%, dok su ostale turisti iz Austrije zabilježili pad u noćenjima za blagih 0,2%. Najviše noćenja turista u rujnu (41,8% od ukupno ostvarenih noćenja) ostvareno je u sobama, apartmanima i kućama za odmor gdje je zabilježen porast noćenja turista za 3,9%, ali i pad u dolascima za 0,2% u odnosu na rujan 2018. godine.

Grad Dubrovnik u rujnu bilježi najviše ostvarenih noćenja turista i to 584 tisuća noćenja te je u odnosu na prošlu godinu zabilježen porast broja dolazaka za 2,5%, a noćenja za 1,6%. Turisti iz Ujedinjene Kraljevine ostvarili su najviše noćenja u Dubrovniku, i to 144 tisuće, što je 25,1% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista u Dubrovniku. Iza Dubrovnika slijedi grad Rovinj, u kojem su turisti ostvarili 490 tisuća noćenja.

Kumulativno, u prvih devet mjeseci 2019. u komercijalnim su objektima turisti ostvarili 17,7 milijuna dolazaka i 86,6 milijuna noćenja, što je na godišnjoj razini porast broja dolazaka turista za 4,4% i porast broja noćenja za 1,5% u odnosu na isto razdoblje 2018.

Prema preliminarnim podacima iz sustava eVisitor, tijekom listopada zabilježene su nešto izraženije godišnje stope rasta ukupnog broja dolazaka i noćenja turista. Pri tome je, preko polovice prometa ostvareno je u hotelskom smještaju (60 %), a potom slijedi obiteljski smještaj s 23 %. Kampovi (8%) i ostale vrste smještajnih kapaciteta (9 %) zastupljeni su u malim udjelima.

Pozitivnim kretanjima, koja potvrđuju produljenje turističke sezone, vjerojatno su pridonijele i povoljne vremenske prilike u listopadu. Navedeno potvrđuje naša očekivanja kako će glavni generator rasta fizičkih pokazatelja u turizmu u ovoj godini biti rezultati u turizmu ostvareni u pred i posezoni, dok su stope rasta u središnjem dijelu turističke sezone ostale umjerene budući da se turistički sektor u tom razdoblju već posluje na vrhuncu svojih kapaciteta.