SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Godišnji rast broja izdanih odobrenja za građenje u prvom kvartalu
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 17.05.2019. - 10:51:43
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a nakon rasta broja izdanih odobrenja za građenje u siječnju (6,4% godišnje) i stagnacije u veljači, u ožujku je zabilježen razmjerno snažan rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Prema posljednjim podacima DZS-a nakon rasta broja izdanih odobrenja za građenje u siječnju (6,4% godišnje) i stagnacije u veljači, u ožujku je zabilježen razmjerno snažan rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je u promatranom mjesecu izdano ukupno 956 odobrenja za građenje što predstavlja rast od 17,4% mjesečno odnosno 17,7% godišnje. Zabilježena godišnja stopa rasta najviša je od listopada prošle godine kada je iznosila 21,2%.

Pri tome je pozitivan doprinos došao i od broja izdanih odobrenja za građenje zgrada i ostalih građevina. Broj izdanih odobrenja za građenje zgrada koji čine 77,8% udjela u ukupnom broju izdanih odobrenja viši je za 10,9% godišnje dok je broj odobrenja izdanih za izgradnju ostalih građevina s udjelom od 22,2% zabilježio godišnji rast od 50,3%.

S podacima za ožujak zaokružena je statistika na razini prvog ovogodišnjeg tromjesečja. S godišnjim rastom u siječnju i ožujku na razini prvog tromjesečja zabilježen je godišnji rast broja izdanih odobrenja za građenje od 8,1%. Izdano je ukupno 2.489 odobrenja od kojih je 1.998 izdano za izgradnju zgrada, a 491 za izgradnju ostalih građevina. Pri tome je ostvaren godišnji rast od 4,1% (zgrade) odnosno 28,3% (ostale građevine koje uključuju ceste, pruge, cjevovode, mostove, brane, sportske terene i sl.).

Prema podacima o kretanju predviđene vrijednosti radova koje izdane građevinske dozvole pokrivaju u prvom tromjesečju ove godine je njihova vrijednost iznosila 7,753 mlrd. kuna što na godišnjoj razini predstavlja rast od 25,6%. Pri tome je godišnji rast podržan rastom zabilježenim u siječnju i ožujku dok je u veljači zabilježen pad na godišnjoj razini. Promatrano prema vrstama građevina viši iznos predviđene vrijednosti zabilježen je i kod zgrada (15,3% godišnje) i kod ostalih građevina (44,6% godišnje).

Podaci za prvo tromjesečje svakako ohrabruju i potvrđuje da građevinski sektor pokazuje određene znakove oporavka (podaci za prvo tromjesečje ove godine ukazuju na rast broja odobrenja za građenje u odnosu na isto razdoblje 2008. za 12,6%). Stoga se i pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu prema posljednjim podacima HNB-a, u ovoj godini vratio na razine iz 2008. te je u ožujku premašio razinu od 120 (121,2). Uz višu predviđenu vrijednost radova prema izdanim odobrenjima za građenje pozitivan doprinos građevinskom sektoru mogao bi doći i od investicija u privatnom i javnom sektoru, ali i boljom iskoristivošću sredstava iz EU fondova.