SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENE
 
Godišnja stopa inflacije u listopadu usporila na 0,6%
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 18.11.2019. - 11:27:49
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u listopadu na 0,6%.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na rujan cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju bile su više 0,4% pri čemu je najznačajniji doprinos rastu cijena na mjesečnoj razini došao od viših cijena Odjeće i obuće koje su (zbog novih kolekcija) u prosjeku bile više za 7,3%.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do listopada potrošačke su cijene bile više za 0,7%.

U odnosu na listopad 2018. skroman rast potrošačkih cijena podržan je višim cijenama Hrane i bezalkoholnih pića koje u strukturi potrošačke košarice čine gotovo 28%, a prosječan rast cijena u toj kategoriji iznosio je 0,1%. Kumulativno u razdoblju od siječnja do listopada u odnosu na isto razdoblje lani cijene Hrane i bezalkoholnih pića niže su za 0,2%.

U kategoriji Stanovanja, vode, električne energije, plina i goriva, koja u strukturi potrošačkih cijena sudjeluje s 16,4%, cijene su zabilježile rast za 2,5% podržan i višim cijenama plina za 3,3%. Rezultat je to povećanja cijene plina za kućanstva od 1. travnja ove godine. Cijene su na godišnjoj razini bile više i kod Alkoholnih pića i duhana (%2B4,6%), te Odjeće i obuće ( 1,1%).

Snažniji rast godišnje stope inflacije obuzdale su, između ostalog, niže cijene Prijevoza (-2,6%) podržane padom cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva za 4,1%.

Izuzmemo li cijene energije, rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini bio je nešto izraženiji (0,8%). Kumulativno, od siječnja do listopada, u odnosu na isto razdoblje 2018. potrošačke cijene bez energije bilježe rast od 0,5%.

Do kraja godine očekujemo nastavak skromnih godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena pa će i stopa inflacije na razini cijele 2019. ostati ispod 1%. Pri tome će uslužni sektor, prije svega usluge povezane s trgovinom i turizmom, odnosno rast cijena u tim djelatnostima, ostati jedan od rijetkih generatora inflatornih pritisaka.