SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Glencore Aluminiju platio struju i sirovine za iduća četiri dana
Autor/izvor: SEEbiz / Fena
Datum objave: 04.07.2019. - 17:42:22
MOSTAR - Glencore je osigurao finansijska sredstva za kupovinu i struje i sirovina za rad Aluminija za sljedećih četiri dana, saopćeno je iz ove hercegovačke kompanije.

"Ishod krajnje neizvjesnoga dana u ovim dramatičnim trenucima za mostarski Aluminij koje, pokazalo se, ni pojedini visoki dužnosnici nažalost nisu ozbiljno shvatili, jest da nam se javio Glencore i osigurao financijska sredstva za kupnju i struje i sirovina za rad Aluminija za sljedećih četiri dana", kaže se u saopćenju Uprave Aluminija d.d. Mostar.

Kako ističu, taj potez dugogodišnjeg partnera Aluminija i potencijalnog investitora na tragu je posljednjega pokušaja iznalaženja rješenja za njihovo preživljavanje.

"Naime, premda je prvotno planiran za petak, termini za sastanak čelnih ljudi Glencorea i vrha Vlade FBiH usklađeni su za ponedjeljak, a tada će se posljednji put pokušati postići dogovor u svezi s cijenom električne energije za nastavak poslovanja Aluminija. Nažalost, sudeći prema previše udaljenim stajalištima, nismo optimistični i ne nadamo se dobrim vijestima! Zahvalni smo Glencoreu što nas kraj ne će stići u prvoj minuti subote, ali kako i ne bismo mogli dalje bez njihovih sredstava, tako ne ćemo moći dalje ni nakon utorka ako u ponedjeljak doživimo još jedan fijasko. Mi nemamo mjesece za dubinska snimanja. Mi novca za rad nemamo! To će, ujedno, biti i posljednji put da oni koji su previše puta čuli kako se gasimo – čuju rad naših pogona. Ako u ponedjeljak rješenje ne bude na stolu, buka iz naših proizvodnih hala preći će u itekako glasnu tišinu", ", kažu iz Aluminija.

Gotovo u međuvremenu, gederalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je, zajedno s predstavnicima Vlade Federacije BiH, održao dva sastanka s potencijalnim kupcima mostarske firme, poručivši da će se razgovori nastaviti.

Džindić je kazao kako su oba sastanka bila uspješna i da su potencijalni investitori, i Glencore i Emirates Global Aluminium, iznijeli svoje planove gdje vide Aluminij u nekom budućem poretku, poručivši da će pregovori biti nastavljeni sutra.