SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Fiskalno vijeće: Slovenska vlada u proračunu planira preveliku potrošnju
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 11.02.2019. - 11:29:44
LJUBLJANA - Fiskalno vijeće je još u prosincu prošle godine, pri usvajanju izmjena proračuna, koje je povećalo odobrenu potrošnju svih četiriju novčanica javnog novca u 2019. godini, upozorilo da je planirani rast rashoda previsok. 

Na temelju toga, vlada je u siječnju ove godine pripremila prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, koji je već u parlamentarnoj proceduri.

"Rebalansom nacrta proračuna i već usvojenim Okvirom za pripremu proračuna državnog sektora predlaže se ekspanzivna i prociklička fiskalna politika u 2019. godini. To je, prema Fiskalnom vijeću, trenutno neprimjereno", upozoravaju. 

Članovima ovog vladinog savjetodavnog tijela posebno se čini da je zabrinjavajuće što vlada rebalansom predviđa stalno povećanje rashoda, što u isto vrijeme neće rješavati strukturne izazove javnih financija.

Iz predstavljenih proračunskih dokumenata ukupne slovenske javne financije ove će godine biti za 1,13 milijarde više nego prošle godine. No, to je u suprotnosti sa zakonodavstvom, jer bi se moglo povećati za 870 milijuna eura u skladu s fiskalnim pravilom. S tim rastom javne potrošnje Slovenija napušta strukturalnu ravnotežu.

Izražava negativan fiskalni napor, koji je loš i predstavlja rizik za srednjoročnu i dugoročnu održivost javnih financija, primjećuje Fiskalno vijeće.

U međuvremenu, Fiskalnom se vijeću čini da je upravljanje javnim dugom zasad dobro. Vlada ga namjerava smanjiti na 66 posto BDP-a u odnosu na prošlogodišnjih 70,3 posto bruto domaćeg proizvoda. Međutim, fiskalno vijeće i oko toga je zabrinuto. Naime, planirano smanjenje temelji se na visokom očekivanom gospodarskom rastu i jednokratnim prihodima od privatizacije.

Fiskalno vijeće je neovisno i autonomno državno tijelo koje nadzire vođenje fiskalne politike. Njegova je glavna zadaća pratiti poštivanje fiskalnog pravila, srednjoročno uravnotežene prihode i rashode bez zaduživanja i provedbu propisa EU-a koji reguliraju gospodarsko upravljanje u državama članicama.