SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVI IGRAČ
 
Fidelity International od danas na hrvatskom tržištu
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 23.10.2017. - 08:18:57
ZAGREB - Od ponedjeljka domaće financijsko tržište bit će pojačano novim zvučnim imenom. Svoje usluge u Hrvatskoj počet će nuditi Fidelity International, investicijska kuća koja ulaže i raspolaže imovinom vrijednom 348 milijardi eura. Njihove usluge bit će dostupne samo velikim igračima: mirovinskim fondovima, bankama, osiguranjima i drugim institucionalnim ulagačima koji u eri niskih kamatnih stopa imaju poteškoće s ostvarivanjem zadovoljavajućih prinosa.

Fidelity International utemeljen je 1969. godine kao međunarodna podružnica bostonskog Fidelity Investmentsa. Godine 1980. postaju nezavisni od američke organizacije, a ostaju u vlasništvu uprave i članova obitelji osnivača. Svoje planove u Hrvatskoj za tportal je otkrio Adam Lessing, šef odjela središnje i istočne Europe u Fidelityju.

Čime se bavi vaša tvrtka i tko će biti vaši klijenti u Hrvatskoj?

- Fidelity Investments jedan je od najvećih svjetskih upravitelja imovinom. Fidelity International je neovisan od američke centrale, ali je i dalje u vlasništvu obitelji osnivača. Ja sam odgovoran za srednju i istočnu Europu, a naš je posao upravljanje imovinom klijenata. Ti su klijenti banke, osiguranja, mirovinski fondovi i centralne banke. Distribuiramo imovinu putem privatnih banaka i ostalih fondova. Isključivo smo B2B kompanija, ne radimo s fizičkim osobama i izravno nismo u kontaktu s privatnim ulagačima.

Promatrali smo na kojim tržištima bismo se mogli proširiti. Bila su dva katalizatora naše odluke. Prvo, lokalne banke kreću se od zatvorene arhitekture u kojoj nude samo svoje fondove u smjeru otvorene arhitekture, u kojoj se nude fondovi drugih upravitelja imovinom, poput nas. To je trenutak kad shvatite da se morate pokrenuti, kada banke na nekom tržištu počnu nuditi proizvode poput onakvog kakvog i vi imate.

Drugi katalizator su niske kamate. Državne obveznice više ne zadovoljavaju ulagače pa se traže alternative. Prije deset godina hrvatske državne obveznice, koje imaju vrlo malo rizika, nudile su kamate od sedam, osam posto. Niste trebali ni gledati ništa drugo. Danas ista obveznica ide uz kamatu od 2,5 posto i ona pada. Stare obveznice su otkupljene, nove nisu zanimljive pa ulagačka javnost traži način da diversificira svoja ulaganja, što mi nudimo.

Kakvi su vam planovi u Hrvatskoj i koliko imovine planirate prikupiti?

Gledamo kako podržati ograničeni broj ključnih partnera. Tako radimo u svim zemljama. Primjerice, u regiji su nam partneri Raiffeisen i UniCredit, koji posluju i u Hrvatskoj. Fokusirani smo na mali broj regionalnih i globalnih partnera te njihovu ekspanziju. Za tri do pet godina rada možda bismo mogli skupiti oko 500 milijuna eura imovine pod upravom, a tako je barem bilo u sličnim zemljama.