SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BIROKRATIJA
 
Federacija BiH ima 7.150 državnih činovnika
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.02.2018. - 14:08:54
SARAJEVO - Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine danas je predstavila svoj izvještaj o radu u 2017. godini te aktivnosti koje namjerava sprovoditi u narednom periodu.

Direktor Refik Begić podsjetio je kako je misija Agencije proaktivno djelovanje i promovisanje modernih standarda u oblasti upravljanja ljudskim resursima te racionalizacija i reorganizacija javne uprave u skladu s prioritetima i opredjeljenjima Vlade FBiH, piše portal klix.ba.

Iako pruža djelotovorne usluge građanima i državnim organima, Begić je naglasio kako Agencija radi u otežanim uslovima jer je zakonodavni okvir državne službe urađen i u kantonalnim i na federalnom nivou vlasti. Tako šest od deset kantona imaju svoje zasebne zakone.

"Teško je, ali mi opet nekako uspijevamo izvući neke podatke. Tako možemo reći kako je u Federaciji BiH zaposleno 7.150 državnih službenika, od čega ih je 974 na rukovodećim pozicijama", kazao je Begić.

Ovi podaci odnose se na opštinski, gradski, kantonalni i federalni nivo vlasti. Nedostaju podaci iz Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona.

Kada je u pitanju starosna i spolna struktura državne službe u FBiH, Begić ističe kako je statistika poražavajuća. Naime, samo tri državna službenika imaju ispod 25 godina. Između 56 i 60 godina ima 1.456 službenika, dok je ukupan prosjek starosti državne službe u BiH 48 godina.

Prema podacima Agencije za državnu službu, FBiH ima 53 odsto državnih službenica, dok je 47 odsto muškaraca.

Što se tiče nacionalne strukture, u državnoj službi FBiH zaposleno je 71 odsto Bošnjaka, više od 21 odsto Hrvata, 3,87 odsto Srba te 2,5 odsto ostalih.

Agencija za državna službu prošle godine je objavila 272 javna konkursa, od čega ih je 78 bilo po zahtjevu opština, 14 po zahtjevu gradova, 110 po zahtjevu kantona te 70 za federalne organe.

"Najmanje konkursa je imala Vlada FBiH zbog moratorija na zapošljavanje kojeg je produžila do 31. marata ove godine", podsjetio je Begić.

U izvještaju Agencije dalje se navodi kako se 13.831 kandidat prijavio na javne konkurse u FBiH. Njih 1.835 je pristupilo testovima opšteg znaja, od čega je 1.295 kandidata položilo ispit.

"Trudili smo se najviše sa obučuvamo, usavršimo i stručno osposobimo određeni broj državnih službenika u skladu s primjenom novih propisa i strateških opredjeljenja Vlade FBiH", istakao je Begić.

Podsjećamo, Agencija za državnu službu FBiH utvrđuje jedinstveni kriterij, pravila i postupke selekcije, imenovanja i postavljanja državnih službenika u organima državne službe FBiH. Vizija Agencije jeste da obezbijedi profesionalnu, depolitiziranu i efikasnu državnu službu sposobnu da pruži kvalitetne i pravovremene usluge građanima i institucijama FBiH.