SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USKLAĐIVANJE
 
Europski regulator traži usklađivanje mehanizama jamstava za police osiguranja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.11.2017. - 21:59:36
FRANKFURT - Europski regulator za sektor osiguranja poručio je u srijedu da treba uskladiti mehanizme jamstava za osiguravateljske police na razini Europske unije, ističući da bi to osiguralo bolju zaštitu osiguranicima i korisnicima.

Jamstva štite klijente u slučajevima kada osiguravatelji nisu u mogućnosti ispuniti svoje obveze.

Čelnik Europske agencije za osiguravatelje i mirovinsku štednju (EIOPA) Gabriel Bernardino primjećuje da se garancijski programi zemalja EU trenutno razlikuju u financiranju, funkcijama, mandatu i pokrivenosti.

Kako je naveo na konferenciji za medije, takva fragmentacija stvara posebne probleme u slučajevima stečajeva osiguravatelja koji posluju u više zemalja.

EIOPA je ove godine zatražila da se ti mehanizmi usklade kada su u pitanju slučajevi stečaja osiguravatelja, naglasio je Bernardino u srijedu.

"Potrebna je akcija na europskoj razini", ustvrdio je.

Napomenuo je da će regulator iduće godine objaviti i zakonski prijedlog za raspravu.

Ujedno je poručio kompanijama da obrate pozornost na referendumsku odluku Velike Britanije o izlasku iz EU, rekavši im da se pripreme za sve scenarije tog rizika.

"Vjerujem da je izuzetno važno da sve osiguravajuće kuće pravilno procijene rizike iz scenarija nepripremljenog izlaska Britanije na njihovo poslovanje te da unutar raspoloživog regulatornog okvira razmotre sva moguća rješenja za njihovo ublažavanje", kazao je.