SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REGULATIVA
 
Europska unija bi mogla uvesti strožu regulativu kriptovaluta
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 09.10.2019. - 08:25:35
BRUXELLES - Bivši premijer Latvije, a danas povjerenik Europske komisije za financije, Valdis Dombrovskis, odabran je da funkciju potpredsjednika EK obavlja u narednih pet godina, te bi ga Europski parlament trebao potvrditi sljedećeg mjeseca. 

Tako će on postati prvi "financijaš" Europske unije pa se njegove riječi prilikom saslušanja za novu funkciju prate s velikom pozornošću. Danas je Dombrovskis govorio i o kriptovalutama i njihovoj mogućoj strožoj regulaciji unutar EU.

U proteklih pet godina ovaj političar nije se bavio tim pitanjem i odbijao je uvoditi dodatnu regulativu koja bi uvela nadzor nad tržište kriptovaluta, no sada je očito promijenio mišljenje. Prema njemu sve bi kriptovalute, počevši s Facebookovom najavljenom Librom, trebale u budućnosti biti zahvaćene novom legislativom.

"Europa treba zajednički pristup kripto-imovini poput Libre. Namjeravam predložiti nova zakonodavna rješenja u vezi toga", izjavio je Dombrovskis tijekom svojeg saslušanja. Zadaća Europske unije kad je riječ o reguliranju kriptovaluta prema njemu jest baviti se pitanjima kao što su nelojalna konkurencija i kibernetička sigurnost, te spriječiti prijetnje financijskoj stabilnosti i pranje novca kroz virtualne valute.

Ova izjava možda je motivirana nedavnim istupima ministara financija Njemačke i Francuske koji su se založili za strogu regulaciju paralelnog financijskog sustava kakav Facebook planira lansirati, pa čak i zabranu Libre u obliku u kojem je najavljena.

Facebookovi globalni planovi za pokretanje sasvim drugačijeg i neovisnog sustava za digitalna plaćanja tako bi mogli dovesti u pitanje trenutačne stavove europskih političara o cijelom tržištu kriptovaluta.

Libra, smatra Dombrovskis, sa sobom nosi rizike za financijsku stabilnost jer bi u isto vrijeme postala dostupna milijunima ljudi, tj. svim korisnicima Facebooka diljem Europe.