SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro stabilan, ulagači se okrenuli signalima iz središnjih banaka
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.08.2019. - 16:16:35
LONDON - Euro je u srijedu bio stabilan prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta budući da se pozornost ulagača preusmjerila s političke krize u Italiji na signale središnjih banaka u SAD-u i Europi o izglednom ublažavanju monetarne politike radi poticanja gospodarskog rasta.

Euro je prema dolaru bio gotovo nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,1099 dolara.

Zelena je novčanica ojačala prema jenu, 0,2 posto, na 106,48 jena.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta blago je porastao, na 98,228 bodova.

Jučerašnja ostavka talijanskog premijera Giuseppea Contea nije danas utjecala na tečaj eura budući da neki ulagači smatraju da je smanjila izglede za prijevremene parlamentarne izbore.

Premijer Conte Conte izjavio je jučer u Senatu da rad njegove vlade "ovdje završava" zbog razilaženja s čelnikom Lige, potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem. Talijanski predsjednik Sergio Mattarella danas će razgovarati s političkim strankama o rješenju političke krize.

Mattarella će pokušati utvrditi ima li izgleda za sastavljanje nove vlade ili će morati sazvati prijevremene izbore.

Pozornost tržišta sada se prusmjerila na središnje banke. U protekla dva mjeseca trgovci su u cijene valuta uključili očekivanja ublažavanja monetarne politike u SAD-u i Europi i tečaj eura prema dolaru najvećim će dijelom ovisiti o tome hoće li dužnosnici središnjih banaka ispuniti ta očekivanja, napominje Reuters.

"Gledano iz šire perspektive, tečajevi se kreću u relativno uskom rasponu, s fokusom na neformalnom godišnjem okupljanju dužnosnika središnjih banaka i bankara u američkom Jackson Holeu", konstatira Manuel Oliveri iz francuske banke Credit Agricole.

Trgovci će posebno pozorno pratiti govor čelnika američke središnje banke Jeromea Powella, u kontekstu inverzije krivulje prinosa na američke kratkoročne i dugoročne državne obveznice u prošlom tjednu koja se obično smatra pouzdanim vjesnikom recesije.

Prinosi na dugoročne državne obveznice obično su viši od onih na kratkoročne budući da trgovci dugoročno zaduživanje smatraju rizičnijim. Inverzija podrazumijeva više prinose na kratkoročne dužničke papire zbog prijetnje skore recesije.

Oliver procjenuje da će euro u predstojećem razdoblju crpiti potporu iz nagovještaja fiskalnih poticaja u Njemačkoj i smanjene razlike u prinosima u odnosu na američke državne obveznice.

"Fiskalni poticaji pozitivno utječu na valutu", ističoe Oliveri.

Dolaru je pak na ruku išla izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa da njegov kabinet razmatra mogućnost sniženja poreza na plaće i na dobit od prodaje imovine.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta koja je prema dolaru oslabila 0,4 posto, na 1,2126 dolara. Prema euru bila je u minusu 0,4 posto, kliznuvši na 91,52 penija za euro. Razlog je posjet britanskog premijera Berlinu radi razgovora o brexitu.

Britanska valuta jučer je nakratko ojačala nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da postoje praktična rješenja za granični režim između Velike Britanije i Irske nakon brexita. Potom se njezin uzlet ispuhao budući da je Merkel kazala i da Europska unija neće ponovo pregovarati o sporazumu o brexitu.