SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro prema dolaru na najvišim razinama u tri tjedna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.04.2017. - 16:55:11
LONDON - Euro je u srijedu na međunarodnim tržištima zabilježio najviše razine u tri tjedna prema dolaru, pod utjecajem slabljenja dolara uslijed pada prinosa na američke državne obveznice i sumnji ulagača u ostvarenje izdašnih fiskalnih poticaja koje je obećao predsjednik Donald Trump.

Eurom se u takvim okolnostima jutros trgovalo po 1,0737 dolara, što znači da mu je cijena neznatno viša nego na zatvaranju trgovanja dan ranije, no analitičari ne očekuju njegove veće daljnje dobitke s obzirom da se kroz pet dana održava prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj u koji su uprte sve oči tržišta.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je u utorak na najniže razine u tri tjedna od 99,465 bodova zbog pada prinosa na američke 10-godišnje državne obveznice na najniže razine od predsjedničkih izbora, a nedaleko tih razina zadržao se i u srijedu.

Glavni je pokretač jačanja eura, po riječima analitičara, slabiji dolar i splašnjavanje očekivanja da će američka središnja banka Fed podići kamatne stope u tri navrata u ovoj godini.

U pozadini toga su slabiji od očekivanih američki gospodarski pokazatelji te sumnje da će američki predsjednik Trump ispuniti obećanja o smanjenju poreza i ublažavanju propisa, paketu mjera za kojeg su trgovci priželjkivali da će potaknuti rast i inflaciju.

"Događa se to da sudionici tržištu nastavljaju sve manje računati da će Trump obećanim mjerama iz predizborne kampanje poduprijeti inflaciju i gospodarstvo u SAD-u. Trenutno se sve više sumnja da će za vrijeme Trumpove administracije doći do izdašnih fiskalnih poticaja, a povrh toga razočarali su i podaci o inflaciji u SAD-u", tumači valutni analitičar Societe Generala Alvin Tan.

Od značajnijih svjetskih valuta izdvaja se također britanska funta, koja se u utorak našla u samom središtu pozornosti zbog skoka za 2,2 posto, drugog najvećeg dnevnog dobitka prema dolaru od 2008., a nakon neočekivane najave premijerke Therese May o prijevremenim parlamentarnim izborima u lipnju ove godine.

U utorak je funta poskočila na 1,2908 dolara, najvišu razinu od 3. listopada, a u srijedu je blago skliznula prema dolaru i euru, na 1,2818 dolara i 83,69 penija za euro.