SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro prema dolaru bez većih promjena
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.07.2019. - 17:43:07
LONDON - Tečaj eura prema dolaru neznatno je promijenjen u ponedjeljak na međunarodnim tržištima te se kreće unutar uskog raspona dok investitori čekaju smjernice sa skorašnjih sjednica središnjih banaka SAD-a i eurozone.

Euro je jutros ojačao blagih 0,08 posto, na 1,1282 dolara. Drži se tako i dalje unutar uskog raspona od 1,14 do 1,11 dolara kao i proteklih tjedana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, ostao je gotovo nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u petak i jutros je iznosio 96,81 bod.

Tečaj eura prema dolaru drži se uskog raspona kretanja sada već nekoliko tjedana. Investitori očekuju da će američka središnja banka Fed smanjiti kamatne stope krajem ovog mjeseca, a da će istim stopama ići i Europska središnja banka (ECB) i poduzeti daljnje labavljenje monetarne politike u 2019.

Među rijetkim valutama koje su zabilježile veće promjene tečaja bio je australski dolar, kojeg su poduprli ohrabrujući pokazatelji iz kineskog gospodarstva pa je prema američkom dolaru ojačao 0,2 posto, nakratko dosegnuvši najviše razine od 4. srpnja.

Bolje vijesti iz kineskog gospodarstva, koje su nadmašile očekivanja tržišta, neki su analitičari protumačili kao znak da potezi kineske vlade na oživljavanju potrošnje pokazuju rezultate.Kineska industrijska proizvodnja u lipnju se stabilizirala, nakon što je u svibnju skliznula na najniže razine u 17 godina. U lipnju je promet od trgovine na malo poskočio 9,8 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Kineski juan na inozemnim je tržištima jutros ojačao na 6,8740 juana za dolar.

Britanska funta je oslabila blagih 0,1 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja u petak te se njome jutros trgovalo po 1,2565 dolara i 89,72 penija za euro.

Tečaj švicarskog franka ostao je pak nepromijenjen prema euru, na 1,1093 franaka za euro, što je nedaleko njegovih najviših razina u tri tjedna.