SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro ojačao prema dolaru zbog nade u dogovor o Brexitu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.10.2019. - 18:02:33
LONDON - Tečaj eura ojačao je u utorak na međunarodnim tržištima zahvaljujući porukama u vezi mogućeg dogovora o Brexitu, dok je dolar oslabio jer je splasnuo početni optimizam u pogledu američko-kineskog trgovinskog dogovora.

Euro je u jednom trenutku ojačao oko 0,2 posto, nakratko dosegnuvši 1,1046 dolara, da bi se ubrzo stabilizirao na 1,1017 dolara, što znači da mu je cijena gotovo nepromijenjena u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je bio u blagom minusu, skliznuvši na 98,424 boda.

Glavni pregovarač Europske unije za brexit Michel Barnier rekao je da je dogovor s Britanijom još uvijek moguć ovaj tjedan kako bi se došlo do prijateljskog razlaza. I funta i euro ojačali su nakon takvih poruka. Brexit bez sporazuma, prema mišljenju mnogih ekonomista, naštetio bi i eurozoni i Britaniji.

Što se tiče trgovinskih razgovora između SAD-a i Kine, među ulagačima je prevladao oprez. Tržišta su u početku pozitivno reagirala na prošlotjedne izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa da je između Washingtona i Pekinga postignuta prva faza trgovinskog dogovora.

"Oporavak valuta gospodarstava u nastajanju temeljem vijesti o djelomičnom trgovinskom sporazumu SAD-a i Kine zasad se pokazao relativno skromnim. Početna kretanja valutnih tečajeva podudaraju se s našom skepsom da će taj trgovinski sporazum biti ključan trenutak za financijska tržišta i globalno gospodarstvo", smatraju analitičari u banci MUFG.

Agencija Bloomberg u ponedjeljak je objavila da Kina želi daljnje pregovore već krajem ovoga mjeseca kako bi se odlučilo o pojedinostima prve faze trgovinskog dogovora prije no što ga kineski predsjednik Xi Jinping pristane potpisati.

Funta je jutros nakon Barnierovih izjava u jednom trenutku poskočila čak 0,7 posto prema dolaru i euru, na 1,2699 dolara i 86,90 penija za euro, najviše razine u pet mjeseci.

Kineskom juanu jutros je cijena oslabila na inozemnim tržištima, na 7,0787 juana za dolar, skliznuvši tako s najviše razine u mjesec dana od 7,0503 juana za dolar, koju je dosegnuo u trgovanju u ponedjeljak.

Turska lira ojačala je pak prema dolaru nakon što je SAD, nakon vojne ofenzive Turske u sjevernoj Siriji, nametnuo Ankari manje sankcije nego se očekivalo. Tako je cijena lire jutros porasla za 0,5 posto prema dolaru, odskočivši s najnižih razina u sedam tjedana.