SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro na putu najvećeg mjesečnog pada u 17 mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.06.2019. - 15:42:51
LONDON - Tečaj eura stabilizirao se u petak na međunarodnim tržištima, no ostaje na putu najvećeg mjesečno gubitka u 17 mjeseci, dok se investitori pitaju koliko manevarskog prostora ima Europska središnja banka (ECB) za nove poticajne mjere za gospodarstvo.

Zajednička europska valuta u takvom je ozračju ojačala 0,1 posto prema dolaru u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije te se njome jutros trgovalo po 1,1384 dolara. Na mjesečnoj razini cijena bi joj trebala biti na gubitku od oko 1,6 posto, što bi bio najveći mjesečni pad u 17 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je iznosio 96,217 bodova, što znači da na tjednoj razini nije promijenjen.

Dolarom se pritom trgovalo po uglavnom nepromijenjenom tečaju u odnosu na jen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, po 107,66 jena, no na putu je blagog tjednog dobitka od oko 0,3 posto. U utorak mu je cijena nakratko skliznula na 106,77 jena, najniže razine u pet mjeseci.

U fokusu tržišta bit će preliminarne procjene Eurostata o inflaciji u eurozoni u lipnju. Očekuje se da će pokazati godišnju stopu rasta potrošačkih cijena od 1,2 posto, što je znatno ispod u Europskoj središnjoj banci (ECB) ciljanih nešto ispod dva posto.

Središnje monetarne vlasti u eurozoni obećale su daljnje poticajne mjere ako bude potrebe, no neki su investitori u pogledu toga skeptični.

"Manevarski prostor ECB-a za ublažavanje monetarne politike znatno je ograničeniji od onog kojim raspolaže američka središnja banka Fed i to pritišće euro", ocijenila je Esther Reichelt, valutna analitičarka u Commerzbanku.

Tržišta se također nadaju da će sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa s kineskim kolegom Xijem Jinpingom na summitu G20 u Japanu, zakazan za subotu, iznjedriti napredak na planu trgovine.

No, pregovori između ta dva najveća svjetska gospodarstva opterećeni su problemima, pa trgovci i analitičari upozoravaju da je malo vjerojatno da će se iznaći rješenje na summitu G20.