SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro i dolar pod pritiskom pada prinosa na državne obveznice
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.07.2019. - 14:33:00
LONDON - Tečaj eura u četvrtak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u dva tjedna prema dolaru u uvjetima pada prinosa na državne obveznice koji je pritisnuo obje valute.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1283 dolara, što znači da je u blagom plusu u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije. Ovih je dana oslabio nakon vijesti da je za novu predsjednicu Europske središnje banke (ECB) nominirana izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, a koja slovi za zagovornicu labavije monetarne politike.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, ostao je pak nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije, na 96,767 bodova.

Tečaj jena pritom se nije značanjije mijenjao u odnosu na prethodno zatvaranje i njime se jutros trgovalo po 107,83 jena za dolar. Australski dolar oslabio je pak prema američkom blagih 0,1 posto.

Tečaj funte zadržao se nedaleko najnižih razina u dva tjedna, od 1,2575 dolara, u kontekstu pritisaka na njeno slabljenje koji se pripisuju špekulacijama da će britanska središnja banka Bank of England slijediti primjer drugi središnjih banaka i olabaviti monetarnu politiku.

Na valutnim se tržištima jutros mirno trgovalo, što se dijelom pripisuje američkom državnom prazniku zbog koje ne rade tržišta u Sjedinjenim Državama.

Na globalnim je tržištima obveznica ovih dana pad prinosa na ključne državne obveznice ubrzao zbog očekivanja daljnjih poteza na labavljenju monetarne politke u značajnijim središnjim bankama u svijetu. No, takva kretanja nisu imala većeg utjecaja na valutna tržišta, pa nisu zabilježene izraženije promjene tečajeva.

Dolar je posljednjih tjedana slabio jer su jačala očekivanja da će američka središnja banka Fed smanjiti ključne kamatne stope do kraja mjeseca, no zadržao se iznad najnižih razina u tri mjeseca od 95,843 boda, na koje je u jednom trenutku skliznuo u lipnju.

Raspoloženje prema dolaru kvari i to što je u međuvremenu splasnuo optimizam da bi trgovinski spor između SAD-a i Kine mogao u skorije vrijeme biti riješen.

U fokusu investitora u petak će biti najnovije izvješće o zaposlenosti u SAD-u kako bi stekli bolji uvid u stanje najvećeg svjetskog gospodarstva. Ekonomisti očekuju da će u lipnju pokazati rast broja zaposlenih za 160 tisuća, nakon što je u svibnju porastao za 75 tisuća.

"Od australske središnje banke do Feda svi redom govore o razočaravajuće niskoj inflaciji. Fed nedvojbeno ima više prostora od svih drugih za popuštanje monetarne poliiike i to bi teoretski trebalo rezultirati slabljenjem dolara", smatra Mayank Mishra, makroekonomist u banci Standard Chartered.