SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro blizu najnižih razina u pet mjeseci, rast prinosa podupire dolar
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.05.2018. - 13:22:05
LONDON - Tečaj eura u četvrtak se na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u pet mjeseci, jer ulagače brine razvoj političke situacije u Italiji, dok dolaru i dalje podršku pruža rast prinosa na državne obveznice.

Eurom se jutros u takvom ozračju trgovalo po 1,1795 dolara, što znači da mu je cijena skliznula blagih 0,1 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije. Zadržao se ipak nešto iznad najnižih razina u ovoj godini, od 1,1763 dolara, na koje je skliznuo u jednom trenutku u jučerašnjem trgovanju.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je pak nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 93,373 boda, ispod najviših ovogodišnjih razina.

Američka je valuta prema japanskoj pritom ojačala 0,2 posto, na 110,575 jena, najviše razine od siječnja ove godine.

Nastavak rasta prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice daje podršku dolaru, a oni su u međuvremenu dosegnuli 3,12 posto, najviše razine od 2011. godine.

Pažnju ulagača, kad je o euru riječ, i dalje plijeni politička situacija u Italiji, gdje dvije populističke stranke, Pokret 5 zvijezda i Liga, pregovaraju o koaliciji kako bi formirale vladu 10 tjedana nakon što su održani parlamentarni izbori.

Pritiske na slabljenje eura izazvali su najnoviji napisi u talijanskim medijima da bi prema koalicijskom programu dvije populističke stranke od Europske središnje banke (ECB) mogle tražiti oprost 250 milijardi eura dugova.

Tečaj eura kreće se tako osjetno ispod razina iznad 1,24 dolara, koje je dosegnuo u travnju, a pod pritiskom se našao nakon izrazitijeg oporavka dolara jer su ulagači očekivali da će ključne kamatne stope u SAD-u morati dodatno rasti kako bi se zauzdavala inflacija dok ostale središnje banke odgađaju zaoštravanje monetarne politike.

"Čini se da je euro na putu daljnjih gubitaka budući da tržišni sudionici čini se još imaju eura u portfeljima kojih se žele riješiti", kazao je Yukio Ishizuki, valutni analitičar u Daiwa Securitesu.