SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro blago oslabio prema dolaru, u fokusu zapisnik sa sjednice Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.02.2018. - 14:40:26
LONDON - Euro je skliznuo u srijedu na međunarodnim tržištima u kontekstu daljnjeg oporavka dolara uoči objave zapisnika s posljednje sjednice američke središnje banke Fed.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,2315 dolara. Zajednička europska valuta pritom je u minusu tek 0,1 posto prema dolaru u odnosu na ranije zatvaranje, s obzirom da je gotovo nadoknadila ranije gubitke zahvaljujući najnovijem izvješću o poslovnoj klimi u Njemačkoj, koje je u veljači na rekordnoj razini.

Dolar je ojačao 0,3 posto prema jenu, na 107,60 jena. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju bio u plusu 0,2 posto.

Američka valuta tako je ojačala gotovo dva posto u odnosu na najnižu razinu u tri godine prema košarici najvažnijih svjetskih valuta na koju je nakratko skliznula u petak. Međutim, većina analitičara smatra da je jačanje dolara tek privremenog karaktera.

Dolar su ove godine pritiskali razni čimbenici, uključujući jačanje gospodarstava u drugim dijelovima svijeta gdje se također očekuje zaoštravanje monetarne politike. Dodatno su dolar pogodile i najnovije zabrinutosti ulagača zbog rasta deficita u američkom proračunu i na tekućem računu bilance plaćanja.

Ulagači su fokus preusmjerili objavi zapisnika s posljednje sjednice američkog Feda radi daljnjih smjernica u vezi dinamike povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

"Mišljenja smo da postoji velika vjerojatnost da Fed podigne planirano povećanje kamatnih stopa u 2018. godini (s tri) na četiri puta i da bi zapisnik mogao biti novi korak u tome smjeru", kazala je valutna analitičarka u RBC-u Elsa Lignos.