SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Znatniji rast indeksa u očekivanju podatka o BDP-u eurozone
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.08.2017. - 10:54:24
LONDON - Na europskim burzama najvažniji indeksi su u srijedu prijepodne znatnije ojačali, poduprti dobitcima dionica proizvođača sirovina zahvaljujući višim cijenama metala, dok investitori s nestrpljenjem očekuju podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) eurozone.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je na dobitku 0,5 posto, ojačavši treći dan zaredom nakon prošlotjednih oštrih gubitaka.

Istodobno, londonski Ftse indeks ojačao je 0,91 posto, na 7.420 bodova, frankfurtski DAX za 0,73 posto, na 12.265 bodova, a pariški CAC za 0,64 posto, na 5.173 boda.
Najviše su porasle cijene dionica proizvođača osnovnih sirovina, u prosjeku za 1,1 posto, nakon što je cijena cinka na Londonskoj burzi dosegnula najvišu razinu u zadnjih 10 godina pod utjecajem kineske potražnje.

Među pojedinačnim dionicama, na najvećem dobitku je cijena dionice britanskog građevinara Balfour Beatty, za 4,6 posto, nakon objave snažnih polugodišnjih rezultata.

Investitori s nestrpljenjem očekuju podatak o BDP-u eurozone u drugom tromjesečju. Analitičari u anketi Reutersa očekuju stopu gospodarskog rasta od 2,4 posto na godišnjoj, odnos za 0,6 posto na tromjesečnoj razini.

Snažniji gospodarski rast dio je razloga zašto globalni fondovi ostaju uvelike pozitivni prema ulaganju u europske dionice, ističe se u Barclaysovoj analizi investicijskih tokova.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks stagnirao je, završivši trgovanje na 19.729 bodova ili 0,12 posto manje nego dan ranije.