SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Indeksi porasli nakon oštre prošlotjedne korekcije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.08.2016. - 14:13:56
LONDON - Na europskim burzama najvažniji indeksi oporavili su se u ponedjeljak, nakon oštre prošlotjedne korekcije, a najveća dobitnica bila je dionica kemijske industrije Syngente.
Europski STOXX 600 indeks bio je oko podneva u plusu 0,8 posto, stabiliziravši se nakon što je prošloga tjedna zabilježio najveći pad od lipnja odnosno referenduma o Brexitu.

Istodobno, pariški CAC ojačao je 0,22 posto, na 4.410 bodova, a frankfurtski DAX za 0,24 posto, na 10.570 bodova, dok je njemački DAX bio u minusu za 0,35 posto, 6.835 bodova.

Po dobitku se ističe dionica Syngente, sa skokom cijene za 11,9 posto, nakon što je američki regulator odobrio kineskoj ChemChina preuzimanje te švicarske kompanije za 43 milijarde dolara. Time je nestalo neizvjesnosti oko toga hoće li biti dovršena akvizicija najvećeg svjetskog proizvođača pesticida.

Švicarski SMI indeks ojačao je 0,9 posto, istaknuvši se među slabunjavom izvedbom ostalih najvažnijih europskih burzovnih indeksa.

"Tržište je postalo vrlo skupu, pa se svaki daljnji uspon cijena odvija uz vrlo male promete. No, ispod površine, tržište dobiva podršku od politike jeftinog novca te se ne osjeća da će biti neke značajnije korekcije", ističe Zeg Choudhry, izvršni direktor investicijskog društva Lontrad.

Jedini sektor koji je zabilježio pad cijena dionica bio je sirovinski - u prosjeku su cijene dionica proizvođača sirovina pale 1,2 posto. Sektor plina i nafte, pak bilježio je neznatni rast cijena dionica, za 0,1 posto.