SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Etihad negirao optužbe američkih konkurenata
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 02.06.2015. - 12:51:52
ABU DABI - Aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad Airways negirala je danas optužbe američkih konkurenata da je primala nepravedne subvencije, obrativši se zvaničnom Vašingtonu pismom i poručujući mu da "drži nebo otvorenim".
Etihad je saopštio da ne prima nikakve državne subvencije, garancije, popuste na gorivo ili usluge na aerodromima i ukazao američkim vlastima na brojne prednosti koje od rastuće konkurencije imaju američki putnici i avioprevoznici, kao i sektori trgovine i turizma, prenosi agencija Frans pres.

"Naša priča govori o aviokompaniji koja je izabrala da promeni globalni status kvo i donese novu konkurenciju na tržišta kojima predugo dominiraju veliki avioprevoznici. Vreme je da se pruži visok kvalitet usluge i povećaju mogućnosti izbora za putnike, kao što Otvoreno nebo i predviđa", rekao je izvršni direktor Etihada James Hogan, osvrnuvši se na pakt koji avioprevoznicima omogućava veći pristup međusobnim tržištima.

U martu su American Airlines, Delta Airlines i United Airlines , zajedno sa američkim sindikatima avioprevoznika, optužili rivale sa Bliskog istoka da dobijaju beskamatne kredite, subvencije i popuste na gorivo, što se, prema propisima Svetske trgovinske organizacije, smatra nepravednim olakšicama.

Etihad je poručio da su te optužbe neosnovane i pozvao američku vladu da pokrene nove pregovore u aviosektoru na kojima bi se razgovaralo o navodnim kršenjima propisa o konkurenciji.

Kompanija iz UAE tvrdi da su zapravo tri najveće američke aviokompanije, zahvaljujući podršci i olakšicama države, sa ruba bankrotstva došle do lidera u avioindustriji, uz subvencije vredne 70 milijardi dolara u poslednjih 15 godina.

Etihad ističe da je jedino što je dobio bio osnivački kapital od 9,1 milijarde dolara i pozajmice vredne 5,2 milijarde dolara od svog jedinog vlasnika, vlade UAE. Kompanija je od 2003. na globalnim finansijskim tržištima pribavila kredite vredne 11 milijardi dolara, od čega je oko pet miliajrdi već otplaćeno, uključujući 800 miliona u 2014.

Tri najveća američka avioprevoznika prošle godine su zajedno ostvarila 8,97 milijardi dolara neto profita, što je 45 procenata od 19,9 milijardi dolara, koliko je iznosio ukupan profit ostvaren u globalnoj avioindustriji 2014, navodi Etihad.

Osnovan 2003, Etihad se ubrzano širi i dosad je kupio manjinski udeo u nekoliko manjih avio-kompanija u svetu, uključujcuhi 29 odsto u Air Berlinu, 40 odsto u Air Sejšelima, 19,9 odsto u Virgin Australiji i tri odsto u Air Lingusu. Etihad takođe drži 24 odsto akcija indijskog Jet ervejza i 49 odsto Aire .