SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIJEDLOG
 
EK predlaže povećanje državnih potpora u poljoprivredi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.03.2018. - 18:28:55
BRUXELLES - Europska komisija je u petak predložila povećanje maksimalnog iznosa državnih potpora u poljoprivredi koje države članice mogu isplaćivati bez prethodnog slanja obavijesti. Komisija predlaže da se potpore sa sadašnjih 15.000 eura po poljoprivrednom gospodarstvu tijekom tri godine povećaju na 25.000 eura.

Tzv. de minimis potpore "pokazale su se osobito korisnima u kriznim situacijama jer omogućuju bržu reakciju kada poljoprivrednicima treba hitna pomoć, npr. u slučajevima privremenog nedostatka likvidnosti", kaže se u priopćenju Komisije. Dodaje se da je Komisija reagirala na poziv država članica da poveća limit za tu vrstu potpora kako bi im omogućila širu i bržu distribuciju sredstava bez potrebe za slanjem obveznih obavijesti. Da bi se zajamčila zaštita od poremećaja tržišta, uvedena je dodatna zaštitna mjera: jedan poljoprivredni sektor ne može dobiti više od 50 posto ukupnog iznosa de minimis potpora na nacionalnoj razini.

Komisija je predložila i stvaranje središnjeg registra koji će države članice morati uspostaviti i njime se koristiti. Time će se pojednostaviti praćenje korištenja i distribucije potpora. Komisija trenutačno traži povratne informacije o svom prijedlogu od javnih tijela iz cijelog EU-a koja su se koristila tim instrumentom. Savjetovanje će biti otvoreno do 16. travnja 2018. Očekuje se da će Komisija prijedlog donijeti tijekom ljeta, nakon savjetovanja s državama članicama.