SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KREDITI
 
EBRD razmatra kredit: Za remont jahti 16 miliona eura
Autor/izvor: SEEbiz / Dan
Datum objave: 23.08.2012. - 09:04:29
PODGORICA - Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD razmatra odobravanje kredita zajedničkom preduzeću Jadranskog brodogradilišta iz Bijele i Adriatic Marinas, koja gazduje lukom Porto Montenegro.
Vrijednost projekta, koji podrazumijeva uklanjanje štetnog otpada grita, nastalog nakon pjeskarenja brodova iz Jadranskog brodogradilišta, kao i izgradnju sistema za remont jahti, je 16 miliona eura, piše Dan.

"Zajam će omogućiti uklanjanja opasnog otpada i unapređenja kapaciteta brodogradilišta, što je potrebno za unapređenje poslovanja i razvoja turizma, najvažnije privredne grane u Crnoj Gori", objašnjeno je iz EBRD.

Banka ističe da ovaj projekat ima podršku crnogorske vlade i Svjetske banke, a podrazumijeva formiranje matične luke za jahte, koja će nuditi servis tokom cijele godine.

Osposobljavanje Jadranskog brodogradilišta za servisiranje jahti odlaže se već tri godine. Prepreka je 27 hiljada kubika grita, koji je spakovati i 30 hiljada džambo vreća i čeka da bude izvezen.

Problem sa izvozom grita bio je u fokusu posljednje tri godine. Najprije je propao posao izvoza preko hrvatskih kompanija, jer nije ispunjavao ekološke standarde.

Potom je planirano da se grit deponuje u Luci Bar, dok se ne obezbijedi potrebnih šest miliona eura za izvoz.

Iz EBRD objašnjavaju da će njihov zajam omogućiti zbrinjavanje otpada u skladu sa standardima EU i opremanje Brodogradilišta za remont jahti, pod nadzorom međunarodnih stručnjaka. Kompletan projekat-će, navode, promovisati ekološku praksu koja će se moći primjenjivati u regionu.