SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STARA PRAKSA
 
Đuro Popijač dao 700 tisuća kuna kreatoru HDZ-ovih kampanja "po receptu" Fimi-medije
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 22.07.2011. - 11:34:00
Zadnja izmjena: 22.07.2011. - 13:23:49
ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) dalo je 696 tisuća kuna vrijedan posao organizacije 15. nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu u Šibeniku tvrtki Max Sollers, u vlasništvu Ivana Solde iz Slavonskog Broda.

U različitim medijima ovog poduzetnika već godinama se navodi kao tajnog partnera Ratka Mačeka , što Soldo i bivši spin doktor Ive Sanadera odlučno opovrgavaju. Soldo je, podsjetimo, u vlasništvu imao i tvrtku Massol, koja je godinama redovito radila predizborne kampanje HDZ-a.

MINGORP, kojem je na čelu Đuro Popijač, posao organizacije Nacionalnog savjetovanja Max Sollersu je dalo na javnoj nabavi, uz primjenu II. B. dodatka zakonu. Taj dodatak omogućuje da se za dodjelu posla ne raspisuje klasična javna nabava, nego nabava u kojoj se samo zaključuje s kime se kani sklopiti posao. Uz primjenu istog dodatka gotovo sve poslove organizacije različitih svečanosti dobivala je i tvrtka FIMI media, u vlasništvu Nevenke Jurak , da bi se ispostavilo da se nije radilo o klasičnom poslovanju, nego o izvlačenju novca za HDZ i bivšeg premijera Sanadera.

Provjeravajući tvrtke koje su dale ponudu razgovarali smo s više vlasnika agencija, koji za tvrtku VEMI nikad nisu čuli, dok za tvrtku ELDRA tvrde da se ona bavi iznajmljivanjem ljudi i opreme za organizaciju evenata. Inače, vlasnici agencija koje se bave organizacijom sličnih svečanosti također spekuliraju da je Soldo godinama imao Ratka Mačeka za tajnog partnera, odnosno da su njegove tvrtke redovito dobivale poslove iz države uz primjenu II. B. dodatka Zakona o javnoj nabavi, baš kao i tvrtka Nevenke Jurak – FIMI media.

Uz posao MINGORP-a s Max Sollersom važno je napomenuti da je Soldo rečeno poduzeće osnovao 18. ožujka prošle godine. Jedan od uobičajenih kriterija koji državne institucije postavljaju pred organizatore svojih događanja i onaj je prema kojem tvrtka treba imati tri godine iskustva. Ovaj kriterij nedavno je postavilo i Ministarstvo vanjskih poslova Croatia Summit u Dubrovniku, za čiju je organizaciju – usput rečeno – potrošeno nešto manje od 300 tisuća kuna, dakle upola manje od cijene organizacije Nacionalnog savjetovanja u Šibeniku. S obzirom da Max Sollers nema tri godine iskustva, MINGORP-u smo uputili upit zašto je i kako Soldina tvrtka dobila posao, odnosno na temelju kojih kriterija je baš njegovo poduzeće izabrano za partnera.

– Za organizaciju jubilarnog 15. Nacionalnog savjetovanja proveden je postupak Javne nabave po članku 96. Zakona o javnoj nabavi. Ova nabava spada pod usluge iz dodatka II B. Cijeli postupak je objavljen u Oglasniku javne nabave u Narodnim novinama pa je stoga u svakom trenutku sve bilo transparentno. Prethodno smo prikupili tri ponude iako prema Zakonu o javnoj nabavi i članku 96. to nismo bili u obvezi. Ugovor je sklopljen s tvrtkom MAX SOLLERS, odgovorili su iz MINGORP-a.

Na pitanje o kriterijima koji su pri natječaju postavljeni u prvom dopisu odgovor nismo dobili pa smo ga ponovili, želeći provjeriti da li je tamo stajala i propozicija o tri godine iskustva.

– Traženi su uvjeti da je zadovoljena pravna i financijska sposobnost iako Zakon na to ne obvezuje kada se radi o nabavi usluga iz Dodatka II.B Zakona, odgovorili su iz MINGORP-a. Također, u ministarstvu su istaknuli da su, iako to nisu bili dužni učiniti, prikupili još dvije ponude: jednu od tvrtke Eldra, u vrijednosti ponude od 697,8 tisuća kuna, a drugu od tvrtke VEMI, u vrijednosti od 853,4 tisuća kuna. Ova informacija ima sugerirati da je Max Sollers izabran jer je bio najjeftiniji, točnije za tisuću kuna od tvrtke Eldra.

Na stranicama tvrtke Eldra, koju je ministarstvo također zvalo da ponudi cijenu organizacije – iznenađenje. Eldra je radila u Šibeniku na organizaciji Nacionalnog savjetovanja, po svemu sudeći kao podizvođač Soldine tvrtke Max Sollers.

www.novilist.hr