SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar stabilan prema euru i jenu, vijesti iz Kine umirile ulagače
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.08.2019. - 16:47:00
Zadnja izmjena: 08.08.2019. - 16:47:34
LONDON - Dolar je u četvrtak bio stabilan prema euru i jenu na međunarodnim valutnim tržištima, poduprt pojačanim apetitom ulagača za rizičnijom imovinom nakon ohrabrujućih podataka o kineskoj trgovini i nastojanja Pekinga da zakoči slabljenje juana.

Euro je prema dolaru bio gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje i njime se trgovalo po 1,1189 dolara.

Dolar je bio gotovo nepromijenjen i prema jenu, zadržavši se na razini od 106,17 jena.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta iznosio je 97,58 bodova, što znači da je također bio gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan.

Trgovce je danas ohrabio podatak o rastu kineskog izvoza u srpnju, za 3,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Analitičari su očekivali njegov 2-postotni pad.

Raspoloženje na tržištima poboljšalo se i nakon što su kineske vlasti fiksirale tečaj juana na nešto višoj razini no što se očekivalo.

"Nove izjave kineskih dužnosnika upućuju na zaključak da žele stabilizirati domaću valutu, budući da bi nagli pad njezine vrijednosti mogao potaknuti odljev kapitala", konstatira Manuel Oliveri iz londonskog ureda francuske banke Credit Agricole.

"Apetit za rizičniju imovinu poduprlo je i učestalo snižavanje ključnih kamatnih stopa u brojnim gospodarstvima", dodaje Oliveri.

Potezi središnjih banaka stišali su nervozu ulagača zbog mogućeg slabljenja svjetskog gospodarstva pod utjecajem trgovinskog sukoba Pekinga i Washingtona.

Tako se ovog tjedna Novi Zeland pridružio Indiji i Tajlandu, snizivši ključne kamatne stope za pola postotnog boda, a mnogi analitičari drže da bi im se uskoro mogle pridružiti i središnje banke drugih velikih gospodarstava.

Nakon sniženja kamatnih stopa novozelandski dolar spustio se jučer na najnižu razinu u tri i pol godine prema dolaru, od 63,78 američkih centi. Danas je blago ojačao, na 64,52 američka centa.